ECB: Aizdevumu izsniegšanas temps eirozonas privātajam sektoram paātrinās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Aizdevumu izsniegšanas pieauguma temps privātajam sektoram eirozonā šā gada jūlijā paātrinājies, norādot uz to, ka Eiropas Centrālās bankas (ECB) monetārā politika beidzot sākusi sniegt gaidītos rezultātus, ceturtdien paziņoja ECB.

Eirozonas banku aizdevumi privātajam sektoram jūlijā, salīdzinot ar attiecīgo laika periodu pērn, palielinājušies par 1%.

Tādējādi aizdevumi pieauguši straujāk par jūnijā reģistrēto kāpumu 0,6% apmērā.

ECB norāda, ka ilgstošā un dziļā finanšu krīze eirozonas dalībvalstīs radījusi kreditēšanas apsīkumu, tādējādi negatīvi ietekmējot ekonomikas aktivitāti.

ECB jau vairākkārt uzsvērusi, ka vāja aizdevumu izsniegšanas aktivitāte bremzē eirozonas ekonomikas atveseļošanos, un tam piekrīt arī analītiķi.

Lai palīdzētu eirozonas ekonomikai atveseļoties, ECB un eirozonas nacionālās centrālās bankas tā dēvēto kvantitatīvās stimulēšanas pasākumu gaitā 9.martā sāka iegādāties obligācijas, tādējādi cenšoties novērst ilgstošas deflācijas periodu un veicināt eirozonas ekonomikas izaugsmi.

Kvantitatīvās stimulēšanas jeb paplašinātas aktīvu pirkšanas programmā Eirosistēma ik mēnesi iegādāsies obligācijas 60 miljardu eiro apmērā un programma ilgs vismaz līdz 2016.gada septembrim vai līdz brīdim, kad ECB Padome pārliecināsies, ka vērojama noturīga inflācijas līmeņa izveidošanās atbilstoši mērķim vidējā termiņā nodrošināt inflācijas līmeni zemāku par 2%, bet tuvu tam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu