Baltijas piena ražotāji kopīgā vēstulē lūdz ES atbalstu piensaimniecībai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas lauksaimniecības organizācijas ir nosūtījušas kopīgu vēstuli Eiropas Savienības lauksaimniecības komisāram Filam Hoganam, lai lūgtu palīdzību Baltijas valstu piena ražotāju situācijas smaguma mazināšanai.

«Pašlaik piena tirgus situācija ir ļoti sarežģīta visā Eiropā, tādēļ ir spēcīgs spiediens uz Eiropas Komisiju (EK) atrast risinājumus. Lai gan katrs risinājums ir jāizvērtē, vēršanās pie Eiropas Komisijas neaizvietos mūsu pašu valdības pasākumus, lai mīkstinātu Igaunijas piena ražotāju situāciju,» aģentūrai BNS sacīja Igaunijas Lauksaimniecības un tirdzniecības kameras vadītājs Romets Sermuss.

Piena ražotāji ir nonākuši grūtā situācijā Eiropas Savienības līmenī kopīgi pieņemtu politisku lēmumu dēļ, teikts kameras izplatītā paziņojumā. Piena ražotāji neapšauba pret Krieviju noteikto sankciju nepieciešamību, bet Krievijas noteiktais pārtikas un lauksaimniecības produkcijas no Eiropas Savienības embargo, kas paplašināts, nozīmē lauksaimniecības produkcijas ražotājiem Baltijas valstīs nav pieejas savam tuvākajam un peļņu nesošākajam eksporta tirgum.

Baltijas valstu piensaimniecības sektors ir centies atrast jaunus tirgus, bet ieiešana šajos tirgos var prasīt pat vairākus gadus birokrātisku apstākļu dēļ, kā arī saistībā ar loģistikas un mārketinga apsvērumiem. Jaunu tirgu iekarošanu apgrūtina vispārējā situācija piena tirgū un pieaugošā piena ražošana ES un pasaulē kopumā.

Paziņojumā teikts, ka sankciju dēļ Baltijas valstu piena ražotāji cieš visvairāk, jo par pienu viņi saņem zemāko cenu blokā. Piena cena jau gadu ir bijusi zema un šajā laikā piena ražotājiem ir bijis jāmaksā par katru piena litru, jo tirgus cena nesedz ražošanas izmaksas. Šī iemesla dēļ Baltijas valstu piena ražotāji lūdz kompensāciju no ES par zaudējumiem.

Turklāt kā ilgtermiņa risinājumu viņi redz ES pasākumus sadarbības uzlabošanai Baltijas valstu piena ražotāju starpā un piena ražotāju kooperatīvus, lai iespēju robežās sāktu sadarbību piena produktu ražošanā un mārketingā.

Jau ziņots, ka Baltijas valstu piena ražotāju pārstāvji 20.augustā tikās Lietuvā un nolēma kopīgu vērsties Eiropas Komisijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu