Rotenbergi zaudējuši Krievijas bagātākās ģimenes statusu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Rotenbergi, no kuriem vairāki iekļauti Eiropas Savienības (ES) un ASV sankciju sarakstā un kuriem ir īpašumi arī Latvijā, zaudējuši Krievijas bagātākās ģimenes statusu, liecina žurnāla «Forbes» apkopotā informācija.

Viņu vietā stājusies uzņēmēju Gucerijevu ģimene - Mihails Gucerijevs, viņa brāļi Saitsalams un Hamzats, kā arī attālāks radinieks Mikails Šišhanovs. Viņi pārvalda finanšu grupu BIN, un ģimenes īpašumu vērtība ir 3,85 miljardi dolāru, kas gan ir par vienu miljardu dolāru mazāka nekā pērn.

Rotenbergi, no kuriem «Forbes» sarakstā iekļauts Arkādijs Rotenbergs, viņa dēls Igors un brālis Boriss, pērn kļuvuši par 2,6 miljardiem dolāru «nabagāki».

Patlaban viņu īpašumu vērtība sasniedz 2,95 miljardus ASV dolāru, bet gadu iepriekš tā bija 5,55 miljardi dolāru.

ASV brāļus Rotenbergus iekļāva sankciju sarakstā jau pērn. Pret Arkādiju sankcijas noteica arī Eiropas Savienība (ES). Pēc tam viņi sāka savus īpašumus nodot dēliem.

Kā ziņots, paplašinātajā sankciju sarakstā atrodams arī Krievijas un Somijas pilsonis Romāns Rotenbergs - Borisa Rotenberga dēls.

Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centra «Re:Baltica» veiktajā pētījumā šī gada sākumā bija norādīts, ka viens no pirmajiem cilvēkiem, kas saņēma uzturēšanās atļauju Latvijā «investoru programmā», bija Putinam pietuvinātais miljardieris Arkādijs Rotenbergs, kurš jau iepriekš iekļauts personu sarakstā, pret kurām vērstas ASV un ES sankcijas. Viņa uzturēšanās atļauja bija spēkā no 2010. līdz 2013.gadam. Tā bija iegūta, nevis nopērkot nekustamo īpašumu, bet visnecaurredzamākajā veidā - noguldot depozītu bankā (Latvijā Rotenbergiem līdz sankciju ieviešanai piederēja «SMP Bank»).

Otrs brālis - Boriss Rotenbergs - nopircis īpašumu Garkalnes novada Priedkalnes «Safīros», iegādājoties firmas SIA IMNI daļas, kuras īpašumā tas ir. Viņam ir Somijas pilsonība, un uzturēšanās atļauju viņš nav pieprasījis. Taču, lai izvairītos no apgrūtinājumiem, pērn augustā viņš savas daļas firmā pārdevis dēlam Romānam Rotenbergam, kurš ir «Gazprombank» viceprezidents un hokeja kluba SKA viceprezidents.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu