Precizē noteikumus par stingrākām prasībām kases aparātiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Sagatavoti grozījumi Ministru kabineta noteikumos par kases aparātiem, lai precizētu tehniskās prasības stingrākam kases aparātu regulējumam. Valdības komiteja šodien akceptēja grozījumus noteikumos par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām, taču valsts iestādēm vēl būs jāizvērtē jauno prasību ieviešanas izmaksas. Būs jāprecizē arī ieviešanas termiņi.

Pie jautājuma izskatīšanas vēl plānots atgriezties pēc tam, kad tiks saņemts saskaņojums no Eiropas Komisijas.

Ministru kabineta noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām stājās spēkā 2014.gada aprīlī, un ar tiem ieviestas stingrākas tehniskās prasības hibrīda kases aparātiem un kases sistēmām. Patlaban regulējums paredz, ka hibrīda kases aparāti vai kases sistēmas, kas atbilst noteikumu prasībām, nodokļu un citu maksājumu aprēķināšanai un uzskaitei, ir jāsāk lietot ne vēlāk kā 2016.gada janvārī.

Vairākas nevalstiskās organizācijas - Latvijas Tirgotāju asociācija, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, SIA «Latvijas tirgotāju kooperācija «AIBE«» un Latvijas Kases aparātu un sistēmu apkalpojošo dienestu, tirgotāju un ražotāju asociācija - paudušas viedokli, ka noteikumi ir sarežģīti un spēkā esošā redakcija nav saprotama ne tirdzniecības nozares uzņēmumiem, ne apkalpojošajiem dienestiem, kas apkalpo kases aparātus, hibrīda kases aparātus, kases sistēmas, specializētās ierīces un iekārtas. Ir uzsvērts noteikumos izmantoto tehnisko terminu skaidrojumu un definīciju trūkums, kas var palielināt risku, ka pieņemtais tiesību akts tiks pretrunīgi traktēts, kā arī noteikumu ieviešanas un pārejas mehānisma neskaidrs tiesiskais regulējums.

Biedrība «Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija» īpaši uzsvērusi, ka hibrīda kases aparāta un kases sistēmas jaunieviestajām tehniskajām prasībām jābūt skaidri saprotamām, lai sasniegtu noteikumu pieņemšanas mērķus - mazināt ēnu ekonomiku, ierobežojot iespēju iejaukties nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu programmatūrā, lai slēptu vai samazinātu ar nodokļiem un nodevām apliekamo objektu.

Pēc jauno noteikumu spēkā stāšanās tika organizētas vairākas tikšanās ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, kuru laikā tika identificētas neskaidrās tehniskās prasības.

Tagad izstrādāti Ministru kabineta noteikumu grozījumi, lai precizētu tehniskās prasības un novērstu pārprotamu normatīvo traktējumu.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) ir konstatējis vairākus veidus, kurus negodprātīgi komersanti izmanto, lai samazinātu ar nodokļiem apliekamo bāzi. Piemēram, novērota nepamatota darījumu anulēšana tā reģistrēšanas brīdī, nepamatota jau reģistrētu darījumu anulēšana, mācību režīmu izmantošana, čeku kopiju masveida izsniegšana, čeku datubāzu glabāšana ārpus Latvijas teritorijas. VID konstatējis arī, ka tehniskajā dokumentācijā netiek iekļauta informācija par integrētajām papildu sistēmām (datoriem un serveriem), kurās tiek uzkrāti realizācijas dati. VID arī manījis, ka programma nodrošina, ka pārskatos netiek rādīti labojumi vai mācību režīma lietošana. Konstatēta arī pievienotās vērtības nodokļa likmju nepamatota maiņa un datu koriģēšanas programmu izmantošana, teikts valdības noteikumu grozījumu anotācijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu