SVF: sankciju dēļ Krievija vairāku gadu laikā zaudēs 9% no IKP

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) prognozē, ka ar Ukrainas krīzi saistītās Rietumvalstu sankcijas vairāku gadu laikā var samazināt Krievijas iekšzemes kopproduktu (IKP) par 9%, pirmdien vēstīja aģentūra «Reuters».

«Sankciju ietekme saistībā ar piekļuvi finanšu tirgiem un jaunām investīciju tehnoloģijām ieilgs,» norādīja SVF, informējot par savas maijā Krievijā notikušās misijas rezultātiem.

SVF prognozē, ka

tiešais sankciju un Krievijas pretsankciju efekts samazinājis Krievijas IKP par 1,5%, bet tuvāko gadu laikā samazinājums pieaugs līdz 9%.

Fonds tomēr brīdināja, ka modelēšanas rezultātā panāktā prognoze nav pilnīgi droša.

SVF arī prognozēja, ka Krievijas ekonomika vidējā termiņā augs ar ātrumu 1,5% gadā

«Lēnas strukturālās reformas, vājas investīcijas un negatīva iedzīvotāju skaita dinamika ir daļa no kopskata,» norādīja SVF, atkārtojot, ka

Krievijai ir jāsamazina valsts loma ekonomikā, jāaizstāv īpašumtiesības un jāveicina konkurence.
Krievijā tomēr nākamgad varētu atsākties ekonomiskā izaugsme,

jo rubļa vērtības vājināšanās ir veicinājusi konkurētspēju, ārējais patēriņš palielinājies un iekšējie finansiālie apstākļi normalizējušies, paziņoja fonds.

SVF prognozēja, ka nākamgad Krievijas IKP pieaugs par 0,2%. Šim gadam fonds ir prognozējis ekonomikas samazināšanos 3,4% apmērā.

Fonda prognoze liecina, ka inflācija Krievijā šī gada beigās būs 12%, bet nākamā gada beigās - 8%.

SVF vērtēja, ka Krievijas centrālās bankas politika pakāpeniski samazināt bāzes procentlikmi ir piemērota, tomēr samazinājumam ir jābūt «piesardzīgam».

Saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā 2014.gada 1.jūlijā pret Krievijas enerģētikas, aizsardzības un finanšu sektoriem tika noteiktas Eiropas Savienības (ES) sankcijas . Krievija uz tām atbildēja, 2014.gada augustā aizliedzot ievest lielāko daļu pārtikas produktu no ES. Sankcijas pret Krieviju ir noteikušas arī ASV un citas Rietumvalstis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu