Reizniece-Ozola atturīga prognozēs par gāzes tirgus atvēršanas virzību Saeimā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola ir atturīga prognozēs par Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātās likumprojektu paketes saistībā ar gāzes tirgus atvēršanu Latvijā virzību Saeimā, kur 2013.gadā par spīti EM iecerētajai tirgus liberalizācijai no 2014.gada aprīļa tā tika atlikta.

«Tas, manuprāt, būs lielā mērā atkarīgs no partiju disciplīnas un partiju vadības spējas vienoties ar saviem deputātiem. Valdībā lēmums [par tirgus atvēršanu] vienreiz jau tika pieņemts [taču vēlāk Saeimā tika mainīts], redzēsim, cik viegli vai grūti būs ar likumprojektu paketi. Domāju, ka tas, kā mums veiksies valdībā [skatot likumprojektu paketi], būs tā kā mazs spogulis tam, kā veiksies Saeimā,» intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam «Baltic Business Service» sacīja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola.

Vienlaikus viņa atzina, ka spēka pozīciju izmantošana bijusi līdzšinējā energokompānijas «Latvijas Gāze», kuru tirgus atvēršanas ietvaros paredzēts sadalīt, un tās akcionāru taktika, kas līdz šim arī veiksmīgi strādājusi. «Draudēšana publiskajā telpā ar tiesvedību veido tādu fonu, ka politiķiem ir grūtāk pieņemt kādas proaktīvas darbības. (..) Darba grupas līmenī sadarbība [ar «Latvijas Gāzi«] ir konstruktīva. Tas gan nenozīmē, ka nenotiks kāda maza sabotāža. Tāpēc mēs maksimāli cenšamies iesaistīt sabiedrību, skaidrot, ko mēs grasāmies darīt un kāpēc tas ir vajadzīgs,» teica ministre.

Aģentūra BNS jau rakstīja, ka Latvija 2014.gada aprīlī bija paredzējusi liberalizēt gāzes tirgu, liekot "Latvijas Gāzei nodalīt gāzes transportēšanas un uzglabāšanas funkcijas atsevišķā struktūrvienībā no gāzes piegādes un tirdzniecības, kā arī garantēt pieeju tīkliem jauniem gāzes tirgus dalībniekiem. Savukārt Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās attīstības komisija 2013.gadā 27.februārī nolēma virzīt izskatīšanai grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz atlikt gāzes tirgus liberalizāciju līdz brīdim, kamēr netiks panākti efektīvi starpsavienojumi ar trešajām valstīm, izņemot Igauniju, Lietuvu un Somiju.

Patlaban Ekonomikas ministrija sagatavojusi grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz gāzes tirgus liberalizācijas pēdējā posma norisi - «Latvijas Gāze» sadalīšanu līdz 2017.gada 1.janvārim. Grozījumi izsludināti valsts sekretāru sanāksmē, tālāk tiek jāapstiprina valdībai un Saeimai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu