VID: No braukšanas instruktora vienmēr jāsaņem darījuma dokuments

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Braukšanas apmācības instruktora darbs ir pakalpojuma sniegšana, tāpēc ikvienam instruktoram jābūt darba attiecībām ar autoskolu vai pašam jāreģistrē sava saimnieciskā darbība, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Savukārt personai, kura izmanto instruktora sniegtos pakalpojumus un samaksu veic skaidrā naudā vai ar maksājumu karti, vienmēr ir jāsaņem darījumu apliecinošs dokuments - kases čeks vai VID reģistrēta kvīts.

Darba attiecību noformēšana normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, kā arī dokumentu sakārtotības un pārskatāmības ievērošana, veicot individuālu grāmatvedības uzskaiti, ir būtisks priekšnoteikums nodokļu disciplīnas ievērošanai ikvienā tautsaimniecības nozarē, tostarp pakalpojumu jomā, norāda VID.

Ņemot vērā, ka braukšanas apmācības ir specifiska saimnieciskās darbības joma, VID atgādina, ka ikviena saimnieciskās darbības veicēja gada ienākumu deklarācijā norādītajiem ienākumiem jāsakrīt ar faktiski sniegto pakalpojumu apjomu un par tiem saņemto samaksu, kā arī uzskaites sistēmai jābūt viegli saprotamai un jāataino pakalpojuma būtība.

VID skaidro, ka instruktoriem jābūt ar līgumu pamatotām darba attiecībām ar autoskolu vai reģistrētiem kā saimnieciskās darbības veicējiem. Vispārējā situācijā, kad instruktoram ir darba attiecības ar autoskolu, persona, kura apgūst transportlīdzekļa vadītāja prasmi autoskolā, maksājot par saņemtajiem pakalpojumiem, tostarp praktiskajām nodarbībām, saņem norēķinu dokumentus (ar autoskolas rekvizītiem). Šajā gadījumā papildu maksājumi instruktoram nav pieļaujami.

Ja mācības notiek ar instruktoram piederošu transportlīdzekli, instruktoram jābūt reģistrētam kā saimnieciskās darbības veicējam, jo saskaņā ar normatīvajiem aktiem darbība, kas vērsta uz pakalpojumu sniegšanu pret atlīdzību, ir uzskatāma par saimniecisko darbību. Fiziskajai personai - instruktoram - ir pienākums pirms minētās darbības uzsākšanas reģistrēties VID kā saimnieciskās darbības veicējam. Par saimnieciskās darbības veicēja reģistrācijas statusu kursantam ir iespēja pārliecināties publiski pieejamā nodokļu maksātāju reģistrā.

VID vērš uzmanību, ka saņemtā samaksa par instruktora sniegtajiem pakalpojumiem jāreģistrē kases aparātā un jāizsniedz čeks. Samaksa par instruktora sniegtajiem pakalpojumiem bez kases aparāta iekasējama tikai gadījumos, kad samaksa notiek skaidrā naudā un pretī tiek izsniegta VID reģistrēta un noteiktā kārtībā noformēta kvīts. Ja tiek maksāts ar maksājumu karti, kases aparāts ir jālieto obligāti.

Ja instruktors saņem samaksu skaidrā naudā par sniegto pakalpojumu tā sniegšanas vietā, tas var nelietot kases aparātu, darījumu apliecinot ar VID reģistrētu kvīti. Tātad šajā gadījumā kursantam izsniedz VID reģistrētu kvīti.

VID vērš uzmanību, ka kvītī obligāti ir jābūt informācijai par pakalpojuma sniedzēju - nosaukumam (ja instruktoram darba attiecības ar autoskolu) vai vārdam un uzvārdam (ja instruktors ir saimnieciskās darbības veicējs), nodokļu maksātāja reģistrācijas kodam un autoskolas juridiskajai adresei vai instruktora deklarētās dzīvesvietas adresei. Pēc pakalpojuma saņēmēja pieprasījuma tajā jānorāda arī ziņas par pakalpojuma saņēmēja vārdu un uzvārdu, personas kodu un deklarētās dzīvesvietas adresi.

VID rīcībā esošie dati liecina, ka 2014.gadā pamatdarbības veidu - transportlīdzekļu vadītāju apmācība - ir norādījušas 235 juridiskās personas, savukārt saskaņā ar VAS «Ceļu satiksmes drošības direkcija» datiem reģistrēti 787 braukšanas apmācības instruktori, no kuriem 335 ir iesnieguši gada ienākumu deklarāciju par 2014.gadu kā saimnieciskās darbības veicēji.

Lai arī pēdējos divos gados administrētajiem nodokļu ieņēmumiem no juridiskām personām, kuru pamatdarbības veids ir transportlīdzekļu vadītāju apmācība, ir tendence palielināties, joprojām vērojams, ka atalgojums šajā nozarē nodarbinātajiem ir mazāks nekā valstī vidēji noteiktais, informē VID.

Kontroles pasākumu rezultāti vairumā gadījumu atklāj, ka pakalpojumu saņēmēju sniegtās norādes uz trūkumiem šajā nozarē apstiprinās. Biežākie pārkāpumi, kas konstatēti gan juridiskajām, gan fiziskajām personām, - nepareizi aprēķināti un samaksāti nodokļi no darba algām, nav ievērotas grāmatvedības organizēšanas prasības, nav nodrošināta saimnieciskā darījuma izsekojamība, kā arī netiek uzrādīti visi ieņēmumi par sniegtajiem pakalpojumiem.

VID aicina iedzīvotājus ziņot par iespējamiem pārkāpumiem braukšanas apmācības pakalpojumu sniegšanā, zvanot pa VID anonīmo diennakts bezmaksas uzticības tālruni 80009070 vai rakstot uz e-pasta adresi «parkapumi@vid.gov.lv».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu