No 1.augusta pieaug akcīzes nodoklis alkoholiskajiem dzērieniem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Šodien stājas spēkā likuma izmaiņas, kas paredz akcīzes nodokļa pieaugumu alkoholiskajiem dzērieniem.

Līdz šim akcīzes nodokļa likme vīnam bija 64,03 eiro par 100 litriem, bet no šodienas tā palielināsies līdz 70 eiro, tāpat no 64,03 eiro līdz 70 eiro pieaugs akcīzes nodoklis raudzētiem dzērieniem ar spirta saturu virs 6%. Savukārt raudzētiem dzērieniem ar spirta saturu līdz 6% akcīzes nodoklis būs 64 eiro. Līdz šim nodokļa likme visiem raudzētajiem dzērieniem bija 64,03 eiro par 100 litriem.

Akcīzes nodoklis alum pieaugs no 3,1 eiro par 100 litriem līdz 3,8 eiro, starpproduktiem ar spirta saturu līdz 15% - no 64,03 eiro līdz 70 eiro, bet starpproduktiem ar lielāku spirta saturu - no 99,6 eiro līdz 110 eiro. Savukārt akcīzes nodoklis spirtam un pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem tiek palielināts no 1337,5 eiro par 100 litriem līdz 1360 eiro.

Līdz ar likuma izmaiņu stāšanos spēkā uzņēmējiem, kas nodarbojas ar alkoholisko dzērienu tirdzniecību, obligāti ir jāveic inventarizācija un jāpārskaita akcīzes nodokļa starpība valsts budžetā, norāda Valsts ieņēmumu dienests (VID).

VID informē, ka atbilstoši likuma «Par akcīzes nodokli» pārejas noteikumiem, palielinoties akcīzes nodokļa likmēm, likumā noteiktajām personām 1.augustā jāinventarizē attiecīgo akcīzes preču un akcīzes nodokļa marku krājumi, jāiesniedz VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) inventarizācijas saraksts un nodokļa starpības aprēķins un jāveic akcīzes nodokļa starpības samaksa valsts budžetā.

Līdz 17.augustam uzņēmējiem jāveic akcīzes nodokļa starpības aprēķins un jāiesniedz EDS inventarizācijas saraksti un nodokļa aprēķins ar valsts budžetā maksājamo nodokļa starpības summu par inventarizācijas rezultātā konstatētajiem alkoholisko dzērienu krājumiem. Aprēķinātā akcīzes nodokļa starpības summa uzņēmējiem jāiemaksā valsts budžetā līdz 14.septembrim.

Ja dienā, kad notiek nodokļa likmes maiņa, tas ir, šodien, uzskaitē vai faktiskā rīcībā nav alkoholisko dzērienu krājumu, to fiksē uzņēmuma sagatavotajā inventarizācijas sarakstā. Šādā gadījumā EDS dokumenta «Akcīzes preču inventarizācijas saraksts un nodokļa starpības aprēķins» komentāra laukā norāda apliecinājumu, ka akcīzes nodokļa starpības aprēķins netiek veikts, jo 1.augustā uzskaitē vai faktiskā rīcībā nav alkoholisko dzērienu vai alkoholisko dzērienu akcīzes nodokļa marku krājumu.

No valsts budžetā iegūtajiem līdzekļiem saistībā ar akcīzes nodokļa palielināšanu plānots nodrošināt brīvpusdienas arī 4.klases skolēniem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu