«Achemos grupe» noraida baumas par Lietuvas koncerna pārdošanu Krievijai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Lietuvas koncerna «Achemos grupe» galvenā akcionāre un valdes priekšsēdētāja Lida Lubiene noraidījusi medijos parādījušos informāciju par iespējamu tā pārdošanu Krievijai.

Kā vēsta portāls «15min.lt», tā rīcībā nonākušas ziņas, ka piektdien Lietuvā ieradies un ar «Achemos grupe» mazajiem akcionāriem un vienu no valdes locekļiem ticies Krievijas uzņēmuma «EuroChem» vadītājs Dmitrijs Strežnovs. Šim uzņēmumam Lietuvā pieder Ķēdaiņu fosfora mēslojuma rūpnīca «Lifosa».

«Mans mērķis ir saglabāt koncernu nedalītu un paturēt to Lietuvai,» paziņojumā presei uzsvērusi 2011.gadā mirušā «Achemos grupe» prezidenta Broņislova Lubja atraitne, norādot, ka vēlas turpināt sava nelaiķa vīra aizsāktos darbus.

«Achemos grupe» pārvalda vairāk nekā 50 uzņēmumus, tai skaitā Lietuvā un Baltijas valstīs lielāko slāpekļa mēslojuma un ķīmisko preču rūpnīcu «Achema» Jonavā, kas ir viens no valsts stratēģiskajiem uzņēmumiem. Koncerna sastāvā ir arī Klaipēdas ostas lielākā kravu kompānija KLASCO, citas kravu pārvadāšanas un loģistikas kompānijas, kā arī vairāki mediji, no kuriem lielākais ir nacionālais laikraksts «Lietuvos žinios».

«Šī nav pirmā reize, kad es uzsveru, ka nedz koncerns «Achemos grupe», nedz Jonavas rūpnīca netiks pārdoti. Tāda iespēja pat netiek apspriesta,» raksta Lubiene. Koncerna pārstāvji uzskata, ka nepamatotu informāciju par koncerna un Jonavas uzņēmuma pārdošanu intensīvi izplata viena daļa mazo akcionāru, cenšoties «jebkādā ceļā un jebkam» pārdot savas akcijas.

Reaģējot uz ziņām par iespējamu «Achemos grupe» pārdošanu Krievijai, prezidente Daļa Grībauskaite piektdien uzsvērusi, ka saskaņā ar nesen pieņemtu likumu stratēģiska uzņēmuma pārdošanas gadījumā, pat ja tādu lēmumu pieņēmuši akcionāri, darbojas noteiktas drošības sviras un jebkuram investoram jāatbilst nacionālās drošības interesēm. Likums arī paredz, ka šāda atbilstība jāpārbauda īpašai komisijai.

«Tātad šādi uzņēmumi tik vienkārši nevarēs tikt pārdoti, pat ja tie ir privāti,» žurnālistiem sacījusi valsts vadītāja.

Pērn, kad skandālu Lietuvā izraisīja Šauļu pilsētas vadības nodoms attīstīt neskaidra kapitāla investīciju projektu līdzās stratēģiski svarīgajai Zokņu aviobāzei, kur bāzēta NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misija, pēc prezidentes iniciatīvas tika pieņemti likumdošanas grozījumi, kas izvirza stingrākas prasības statēģisko uzņēmumu investoriem.

Kā atgādina «15min.lt», baumas par iespējamo koncerna pārdošanu Lietuvā izplatās jau labu laiku.

Būtu loģiski, ka Krievijas mākslīgā mēslojuma rūpnīca vēlētos iegādāties radniecisko Jonavas uzņēmumu, taču, pēc portāla rīcībā esošajām ziņām, to interesē visa «Achemos grupe» kopumā. Lietuvai šāds darījums nebūtu izdevīgs, īpaši attiecībā uz KLASCO, spriedis izdevums. Nedz KLASCO, nedz pārējie koncerna uzņēmumi neietilpst Lietuvas stratēģisko uzņēmumu skaitā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu