Jūrmalā uzstādīs automātisku iebraukšanas maksas kontroles sistēmu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Pie Priedaines caurlaižu punkta Jūrmalā šodien izvietotas pirmās automātiskās iebraukšanas nodevas samaksas kontroles izmēģinājuma sistēmas, TVNET informēja Jūrmalas pilsētas domē. Kūrortpilsēta tuvāko gadu laikā plāno ieviest pilnībā automatizētu iebraukšanas nodevas kontroli.

Šobrīd iebraukšanas maksas kontroli nodrošina pašvaldības policija iebraukšanas posteņos un pilsētā.

Pilotprojekta ietvaros Priedainē uzstādītas iekārtas un tehniskie risinājumi, kas automātiski kontrolēs iebraukšanas nodevas samaksu. Četri uzņēmumi – SIA «BISS», SIA «Komerccentrs DATI grupa», SIA «ITC Traffic» un SIA «KleinTech Services» –

iebraukšanas punktā Priedainē izvieto videonovērošanas un numuru atpazīšanas kameras.

Pilotprojekta nākamajā posmā plānots pārbaudīt iespējas automātiski kontrolēt iebraukšanas nodevas samaksu.

Iekārtas izmēģinājuma režīmā sāks darboties nākamnedēļ.

Izmēģinājuma periodā pašvaldībai par uzstādītajām iekārtām un sistēmām nebūs jāmaksā, un pēc izmēģinājuma perioda rezultātiem tiks lemts par automātiskās kontroles risinājumu uzstādīšanu ilgtermiņā.

Par iebraukšanu Jūrmalas pilsētā jāmaksā nodeva 2 eiro apmērā no 1.aprīļa līdz 30.septembrim. Rudens un ziemas periodā, no 1.oktobra līdz 31.martam, par iebraukšanu kūrortpilsētā nodeva nav jāmaksā. Visu gadu autostāvvietas Jūrmalas pilsētas teritorijā vietās, kur atļauta autotransporta novietošana, ir bez maksas, izņemot privātās autostāvvietas.

Iebraukšanas caurlaides var iegādāties tradicionālajos nodevas maksas termināļos, norēķinoties skaidrā naudā vai ar bankas kartēm. Tāpat par iebraukšanu Jūrmalā var samaksāt arī ar īsziņas un mobilās aplikācijas starpniecību, izmantojot «Mobilly» vai «SMS Rīga» pakalpojumus.

Transportlīdzekļiem, kas pārvadā fiziskas personas ar ārsta nosūtījumu uz Jūrmalas pilsētas ārstniecības iestādēm, par iebraukšanu Jūrmalā nav jāmaksā. Bez nodevas samaksāšanas iebraukt Jūrmalā atļauts arī transportlīdzekļiem, kas pielāgoti vadītājam invalīdam vai kas pārvadā I grupas invalīdus, bērnus invalīdus vai invalīdus, kuriem ir apgrūtināta pārvietošanās.

Iebraukšanas maksa Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā noteikta no 1996.gada. Nodeva par iebraukšanu rudens un ziemas periodā Jūrmalā atcelta no 2013.gada rudens, lai sekmētu pakalpojumu uzņēmumu attīstību un veicinātu tūristu skaita pieaugumu aukstajā gada periodā. Savukārt vasaras sezonā, kad Jūrmalu apmeklē liels skaits viesu, ar iebraukšanas maksu tiek regulēta tranzīta transporta plūsma pilsētā, lai saudzētu vidi, nodrošinātu dabas un kūrorta resursu aizsardzību un ilgtspējīgu apsaimniekošanu. 2014. un 2013.gadā tūristu skaits Jūrmalā pieaudzis attiecīgi par 21% un 20%.

Ieņēmumi, ko pašvaldība iegūst no samaksātās iebraukšanas nodevas, tiek izlietoti tranzīta satiksmes ierobežošanai, tūrisma un kūrorta attīstībai, vides aizsardzībai, kultūras pieminekļu aizsardzībai, kā arī citiem pilsētvides uzturēšanas pasākumiem.

2014. gada sešu mēnešu periodā – no 1. aprīļa līdz 30. septembrim – nopirktas 694 000 vienreizējās caurlaides iebraukšanai Jūrmalā, 55 000 no tām ar īsziņas vai mobilās aplikācijas starpniecību. Savukārt 2013.gada deviņos mēnešos no 1.janvāra līdz 30.septembrim iegādātas 994 000 iebraukšanas atļaujas, no kurām 23 000 - ar īsziņas starpniecību.

Nodeva par iebraukšanu Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā ir noteikta saskaņā ar Jūrmalas pilsētas domes 2013. gada 25. jūlija saistošajiem noteikumiem Nr. 28 «Par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonā Jūrmalas pilsētas administratīvajā teritorijā».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu