«Rīgas satiksme»: Neskatoties uz zaudējumiem, uzņēmuma finansiālā situācija ir stabila

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» (RS) ieņēmumi pirms procentu, nodokļu, nolietojuma un amortizācijas atskaitījumiem pērn bija par pusmiljonu lielāki nekā 2013.gadā un, lai arī pagājušajā gadā ievērojami pieauga uzņēmuma zaudējumi, tā finansiālā situācija vērtējama kā stabila, apgalvoja RS preses pārstāvis Viktors Zaķis.

Viņš skaidroja, ka zaudējumi, kas aprēķināti saskaņā ar Latvijas likumdošanu, pilnībā neatspoguļo uzņēmuma finansiālo stāvokli, jo zaudējumu aprēķinā iekļauta uzskaitītā amortizācija.

Zaķis norādīja, ka RS pērnā gada ieņēmumi pirms procentu, nodokļu, nolietojuma un amortizācijas atskaitījumiem bija 28,4 miljoni eiro, kas ir par 0,5 miljoniem vairāk nekā 2013.gadā. Šis esot indikators stabilajai finansiālajai situācijai.

Komentējot zaudējumus, Zaķis norādīja, ka tie tik tiešām skaidrojami ar uzņēmuma brīvbiļešu politiku,

lai nodrošinātu Rīgas domes noteikto sociālo funkciju. Vienlaikus tie neapdraudot uzņēmuma rentabilitāti.

Kā ziņots, RS apgrozījums pērn pieaudzis par 3% līdz 144,7 miljoniem eiro, savukārt būtiski palielinājušies zaudējumi - no 676 815 eiro 2013.gadā līdz 4,6 miljoniem eiro pērn, liecina «Firmas.lv» informācija.

Kā teikts kompānijas vadības ziņojumā, ieņēmumu struktūrā samazinājās ieņēmumi no pasažieru pārvadājumiem par maksu un palielinājās dotāciju daļa atbilstoši Rīgas domes pieņemtajiem lēmumiem par atlaižu kategorijas palielināšanu.

Pērn no kopējā neto apgrozījuma 26,2% veidoja ieņēmumi no pilsētas sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas, 5% - autostāvvietu pakalpojumi, bet 68,8% - valsts un Rīgas pašvaldības dotācijas.

Vadības ziņojumā teikts, ka pašu kapitāla rādītājs jāuztur vismaz 30% līmenī. Pērn gada beigās tas bija 30,6%.

Ziņots, ka Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) uzskata, ka RS pērn ar zaudējumiem strādājusi tikai no grāmatvedības viedokļa, taču pēc būtības tie radušies tādēļ, ka uzņēmums noteiktām iedzīvotāju kategorijām nodrošinājis brīvbiļetes.

Turpmākajos gados, īstenojot sabiedriskā transporta ilgtermiņa attīstības stratēģiju, uzņēmumam esot nepieciešams nodrošināt finansējumu no valsts un pašvaldības pilnā apjomā, teikts vadības ziņojumā.

2013.gadā RS dotācijā no pašvaldības saņēma 87,2 miljonus eiro, kā arī 5,2 miljonus eiro dotācijā no valsts, kopumā dotācijās saņemot 92,4 miljonus eiro. Pērn dotācijā no pašvaldības uzņēmums saņēma 95,5 miljonus eiro, kā arī no valsts 5,2 miljonus, kopējai dotācijai sasniedzot 100,7 miljonus eiro.

Šogad Rīgas pašvaldība dotācijā RS atvēlēja 88,6 miljonus eiro, bet valsts - 5,2 miljonus eiro, kopējai dotācijai sasniedzot 93,8 miljonus eiro. Ušakovs norādīja, ka ar šo dotāciju uzņēmumam šogad vajadzētu pietikt, jo finansiālā situācija «ir cerīga».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu