Sarūkot rubļa vērtībai, Krievijas centrālā banka aptur valūtas uzpirkšanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Krievijas centrālā banka trešdien paziņoja, ka ir apturējusi ārvalstu valūtas uzpirkšanu saistībā ar rubļa kursa kritumu pēdējo dienu laikā.

Dažu pēdējo mēnešu laikā rubļa kurss bija stabilizējies pēc iepriekšējā krasā krituma, bet Krievijas Banka uzpirka valūtu, lai atjaunoto rezerves, kas tika iztērētas valūtas kursa krituma apturēšanai pērn.

Tomēr amatpersonas paziņoja, ka valūtas uzpirkšana tagad ir apturēta, «pieaugošās nestabilitātes vietējās valūtas tirgū» dēļ pēc tam, kad rubļa kurss šonedēļ sasniedza zemāko vērtību kopš marta saistībā ar naftas cenu pasaulē kritumu.

Finanšu kompānijas «Renaissance Capital» ekonomists Oļegs Kuzmins apsveica Krievijas centrālās bankas lēmumu kā «ļoti racionālu un laikus pieņemtu».

Rubļa vērtība pēc centrālās bankas lēmuma trešdien nedaudz pieauga līdz 59,84 rubļiem par ASV dolāru.

Ekonomisti ir brīdinājuši, ka jaunā rubļa kursa krišanās vēl vairāk iedragās patēriņu un paaugstinās inflāciju, kas pagājušajā mēnesī bija 15,3%. Pēdējo mēnešu laikā rubļa kurss bija atguvies.

Gaidāms, ka Krievijas centrālā banka piektdien paziņos, vai turpinās procentu likmju samazinājumu, lai gan rubļa kursa kritums varētu likt tai nespert šādu soli, lai inflācija nekļūtu nekontrolējama.

Pagājušajā mēnesī Krievijas Banka samazināja procentu likmes jau ceturto reizi šogad, cenšoties veicināt grūtībās nonākušās ekonomikas stabilizāciju.

Ukrainas krīze ir novedusi pie līdz šim nepieredzētām Rietumvalstu sankcijām pret Krievijas ekonomiku, un pērn piedzīvotais straujais naftas cenas kritums izraisīja monetāru krīzi Krievijā, kas tagad ir pāraugusi dziļā recesijā.

Krievijas valdība gan apgalvo, ka krīzes smagākais posms jau ir pagājis, tomēr jaunais rubļa kursa kritums apliecina, cik nestabila ir situācija šajā valstī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu