Par «Rail Baltica» projekta kopuzņēmuma valdes priekšsēdētāju kļūs Baiba Rubesa

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Par Eiropas platuma sliežu «Rail Baltica» projekta kopuzņēmuma AS «RB Rail» valdes priekšsēdētāju kļūs Baiba Rubesa, informēja satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V).

Kopuzņēmuma padome no vairāk nekā desmit kandidātiem amatam izvēlējusies Rubesu. Viņa gan padomei vēl būs oficiāli jāapstiprina.

Patlaban ar Rubesu notiek pārrunas par darba nosacījumiem.

Kopuzņēmuma valdes priekšsēža izvēlei bija piesaistīta personāla atlases kompānijas «Amrop», un kandidātu vidū bijuši atzīstami eksperti no dažādām valstīm. Rubesa atzīta par uzvarētāju.

Matīss skaidro, ka jau tuvākajā laikā kopuzņēmuma valdē ir jāieceļ vēl trīs valdes locekļi - no katras valsts pa vienam. Katrs no tiem atbildēs par konkrētu jomu.

Kopuzņēmuma padomes loceklis Kaspars Briškens informēja, ka personāla atlases kompānija sākotnēji ir izvēlējusies vairāk nekā 50 pretendentus. Vēlāk atlasīti nedaudz vairāk kā desmit profesionāļi. Tālāk ar sešiem finālistiem tikusies nominācijas komiteja, kas esot uz kopuzņēmuma padomes sēdi izvirzījusi divus kandidātus, tai skaitā Rubesu. Briškens uzsver, ka kandidāti vērtēti pēc profesionālajām kvalitātēm, ne nacionālās piederības.

Rubesu viņš vērtēja kā ļoti spēcīgu kandidāti, kas pārliecinājusi padomes locekļus - viņa vakantajam amatam izvēlēta vienbalsīgi. Īpaši novērtēta personiskā motivācija un iniciatīva līdzdarbībai. Augstu vērtēta arī Rubesas starptautiskā un profesionālā pieredze, īpaši institucionālā pieredze. Tagad esot tuvāko nedēļu laikā jānoslēdz darba līgums.

Kā ziņots, triju Baltijas valstu kopuzņēmums «RB Rail» dibināts 2014.gada novembrī, tā pamatkapitāls ir 1,95 miljoni eiro. Šim uzņēmumam uzticēta «Rail Baltica» dzelceļa projektēšana, būvniecība un mārketings.

Kā liecina «Firmas.lv» informācija, līdz šim uzņēmumā bija viens valdes loceklis - Edvīns Bērziņš.

«Rail Baltica» projekts paredz jaunas 1435 milimetru jeb Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas izbūvi Baltijas valstīs. Latvijai tas varētu izmaksāt 1,27 miljardus eiro, bet visās trīs Baltijas valstīs kopā - 3,68 miljardus eiro. 2015.gada pavasarī tika iesniegts finansējuma pieprasījums Eiropas Komisijai, lai 2016.gadā varētu sākties darbi. Tālākā finansēšana paredzēta no nākamā finanšu perioda naudas - no 2020.gada.

No 2012.gada līdz šī gada aprīlim Rubesa bija bankas «Citadele» padomes locekle. Pirms tam Rubesa bijusi «Statoil ASA» viceprezidente korporatīvās sociālās atbildības jomā. Laikā no 2000.gada līdz 2008.gadam viņa bija «Latvija Statoil» izpilddirektore, pēc tam no 2008.gada līdz 2010.gadam ieņēma «Statoil Azerbaijan» valdības un publisko lietu direktores amatu. Rubesa no 2002.gada līdz 2009.gadam strādāja «DnB Nord» bankas padomē. Paralēli profesionālajai darbībai viņa ir darbojusies vairākās sabiedriskajās organizācijās, tostarp Ārvalstu investoru padomē Latvijā, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā un Kokneses fondā.

Rubesa ir ieguvusi grādu biznesa administrācijā koledžā Toronto, Kanādā.

Neveiksmīgs bija Rubesas mēģinājums darboties Zolitūdes traģēdijas sabiedriskajā komisijā. Pēc negatīvās ažiotāžas ap šo komisiju viņa no darba tajā atteicās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu