Kemerons vērsīsies pret atmazgātas naudas izmantošanu īpašumu iegādei

LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons savā otrdienas runā, kas bija veltīta globālajai cīņai pret korupciju, uzsvēris, ka nedrīkst ļaut ārvalstniekiem ar «nolaupītu vai atmazgātu skaidro naudu» iegādāties Apvienotajā Karalistē īpašumus.

Uzrunājot auditoriju Singapūrā, Kemerons pauda apņēmību atmaskot «anonīmos fiktīvos uzņēmumus», kas iegādājas greznus īpašumus Lielbritānijā, īpaši Londonā.

«Londona nav vieta, kur paslēpt jūsu netīro naudu,» uzsvēra britu premjers, piebilstot, ka korupcija ir cēlonis daudzām pasaules problēmām.

Kā ziņots, Lielbritānijas Nacionālā noziedzības pārvalde (NCA) pagājušajā nedēļā atzina, ka ārvalstu noziedznieki, kas atmazgā miljardiem sterliņu mārciņu, iegādājas dārgus nekustamos īpašumus Apvienotajā Karalistē.

Pārvaldes ekonomisko noziegumu nodaļas direktors Donalds Tūns sarunā ar laikrakstu «The Times» norādīja, ka šo darbību rezultātā nekustamo īpašumu cenas Londonā ir «uzskrūvētas».

Viņš piebilda, ka īpašumu cenas mākslīgi paaugstina noziedznieki, kuri vēlas savus līdzekļus paslēpt Lielbritānijā, piebilstot, ka tas kropļo tirgu.

Tāpēc Tūns aicināja nekustamo īpašumu aģentus informēt policiju par visiem aizdomīgajiem darījumiem, brīdinot, ka pretējā gadījumā viņi var tikt apsūdzēti par līdzdalību krimināli sodāmās darbībās.

Tūns pauda satraukumu par to mājokļu lielo skaitu, kurus ar sarežģītu shēmu starpniecību iegādājušies ārzonu uzņēmumi, norādot, ka daļa no šiem īpašumiem iegādāta, izmantojot noziedzīgi iegūtus līdzekļus.

Lielbritānijas valsts kasē tikai trīs pēdējo mēnešu laikā no to nekustamo īpašumu pārdošanas, kurus iegādājušies ārvalstu uzņēmumi vai investīciju fondi, nodokļos ieplūduši 150 miljoni mārciņu, norāda «The Times».

Kad šis nodoklis 2013.gadā tika piemērots pirmo reizi, no 3990 īpašumu pārdošanas tas ienesa 100 miljonus mārciņu. 80% no šīs summas ienesa Londonas Sitijas un Vestminsteras, kā arī Kensingtonas un Čelsijas rajoni.

NCA norāda, ka ik gadu caur Londonas Sitijas bankām tiek atmazgāti simtiem miljardu mārciņu.

Šobrīd uz ārvalstu uzņēmumu vārda Lielbritānijā reģistrēti vairāk nekā 100 000 nekustamo īpašumu, bet Londonā ārzonas uzņēmumiem pieder 36 000 īpašumu.

Anglijā un Velsā šādu īpašumu kopējā vērtība sasniedz 122 miljardus mārciņu.

Valdība gatavojas šogad publiskot Zemes reģistra datus, norādot, kādi īpašumi pieder ārvalstu uzņēmumiem. Valdība arī iecerējusi piespiest ārvalstu uzņēmumus, kas piedalās valsts iepirkuma izsolēs, publiski paziņot savus patiesos īpašniekus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu