LB ekonomists: šogad stabils banku iekšzemes kredītportfeļa pieaugums vēl nav gaidāms

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Šogad Latvijā stabils banku iekšzemes kredītportfeļa pieaugums vēl nav gaidāms, Latvijas Bankas (LB) uzturētajā ekonomiskās analīzes vietnē «makroekonomika.lv» atzīmē centrālās bankas ekonomists Vilnis Purviņš.

«Sagaidāms, ka banku kopējā kredītportfeļa sarukuma temps turpinās palēnināties, tomēr stabilu portfeļa pieaugumu absolūtā izteiksmē šogad vēl gaidīt nevaram,» norāda Purviņš.

Viņš arī min, ka kreditēšanā kopējo tendenču maiņa nav vērojama – jūnijā atkal nedaudz samazinājās kopējais kredītportfelis, tomēr sarukums būtu pavisam niecīgs, ja, pirmo pusgadu noslēdzot, netiktu veikta atsevišķu slikto kredītu norakstīšana.

Tāpat Purviņš atzīmē, ka jūnijā samazinājās nefinanšu sabiedrībām izsniegto aizdevumu apmērs, bet pieauga finanšu iestādēm izsniegto kredītu apmērs, ko lielā mērā noteica pārklasifikācija.

Viņš informēja, ka banku iekšzemes kredītportfelis jūnijā samazinājās par 0,3%, tajā skaitā kredīti nefinanšu sabiedrībām saruka par 1%, kredīti mājsaimniecībām samazinājās par 0,5%, bet aizdevumi finanšu iestādēm pieauga. Savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada jūniju banku iekšzemes kredītportfelis samazinājās par 3,6%, tostarp uzņēmumiem izsniegto iekšzemes kredītu apmērs saruka par 2,6% (tajā skaitā nefinanšu uzņēmumiem - par 5,3%), bet mājsaimniecībām - par 4,8%.

Latvijas Bankas dati liecina, ka 2015.gada jūnija beigās Latvijas banku kopējā iekšzemes kredītportfeļa apmērs bija 12,46 miljardi eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu