LM: Pensiju 2.līmeņa likmes samazinājums nav negatīvi ietekmējis pensiju kapitālu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Iemaksu likmes samazinājums pensiju 2.līmenī kopš 2009.gada nav negatīvi ietekmējis pensiju shēmas dalībnieku kopējo pensiju kapitālu, secināts valdības atbalstītajā Labklājības ministrijas (LM) informatīvajā ziņojumā.

LM informatīvajā ziņojumā «Par iemaksu likmes valsts fondēto pensiju shēmā samazinājumu no 2009.gada un tā ietekmi uz valsts fondēto pensiju shēmas dalībnieka vecuma pensijas kapitālu» skaidro, ka

iemaksu likmes samazinājums 2.pensiju līmenī 2009.gadā no 8% uz 2% kopējo pensiju kapitālu nav ietekmējis negatīvi,

jo gan 2.līmeņa ienesīguma, gan 1.līmeņa kapitāla indeksu ietekme uz pensiju iemaksām, kas veiktas par gadiem, sākot no 2009.gada, esot salīdzinoši līdzvērtīga.

Līdz ar to nav pamata vērtēt iespēju kompensēt sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes samazinājumu pensiju 2.līmenī, uzskata LM speciālisti.

LM arī atzīmē, ka iemaksu summa, kas atbilst pensiju 2.līmeņa iemaksu likmes samazinājumam, attiecīgi palielina iemaksu summu pensiju 1.līmenī, tādējādi palielinot nākotnes pensijas apmēru 1.līmenī.

Ministrija uzsver, ka, vērtējot no pensiju politikas viedokļa un ņemot vērā to, ka pensiju sistēma ir jāskata un jāvērtē kopumā, nav atbalstāmas jebkādas kompensācijas atšķirību mazināšanai starp pensiju 1.līmeņa kapitāla indeksa un pensiju 2.līmeņa ienesīguma vērtību ietekmēm.

Tāpat

iemaksu likmes pārdale starp pensiju līmeņiem ir nozīmīgi veicinājusi speciālā budžeta finanšu stabilitāti,

radot iespēju jau šogad rosināt pasākumus, kas novērstu gan iepriekšējās ekonomiskās krīzes radītās sekas uz jaunpiešķirto pensiju apmēriem, gan uzlabotu pensionāru dzīves kvalitāti, uzskata LM speciālisti.

Savukārt raugoties no nākotnes pensionāra puses, tas, kā iemaksu likmes pārdale turpmāk ietekmēs katras personas nākotnes pensijas apmēru, ir galvenokārt atkarīgs no valsts ekonomiskās, demogrāfiskās un finanšu un kapitāla tirgus attīstības tempiem, kā arī no individuālajiem faktoriem - pensionēšanās gada, vecuma, iemaksu veikšanas periodiem un pārtraukumiem, norāda ministrijā.

LM atgādina, ka, ieviešot pensiju 2.līmeni 2001.gadā, Saeima lēma, ka ar 2010.gadu sociālās iemaksas vienlīdzīgās daļās sadalīsies starp 1. un 2.pensiju līmeni. Paredzēts bija, ka abos līmeņos iemaksas apmērs būs 10% no iemaksu objekta.

Kā skaidro ministrija, lai gan līdz 2009.gadam iemaksu likmes pārdale starp pensiju 1. un 2.līmeni finansiāli noritēja veiksmīgi, tomēr situācija jau 2009.gada sociālajā budžetā pierādīja, ka noteiktā iemaksu likme 2008.gadā 8% apmērā ir par augstu. LM skaidro, ka pie šādas likmes tika apgrūtināta saistību izpilde solidaritātes jeb 1.pensiju līmenī.

Līdz ar to tika veiktas vairākas izmaiņas Valsts fondēto pensiju likumā, nosakot iemaksu likmi no 2009.gada 2% apmērā, bet no 2016.gada - 6% apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu