VID: zobārstniecība joprojām ir «sliktajā topā» nodokļu nomaksas ziņā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Zobārstniecība joprojām ir «sliktajā topā» nodokļu nomaksas ziņā un šaubas par nozari raisa gan nostrādāto stundu skaits, gan vidējā darba samaksa, atzina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

Viņa atgādināja, ka dienests ziemā pastiprināti pievērsās ēnu ekonomikas apkarošanai zobārstniecībā. «Tur lielu pārsteigumu nav un zobārstniecība joprojām ir «sliktajā topā» nodokļu nomaksas ziņā. Gan nostrādāto stundu skaits, gan vidējā darba samaksa raisa šaubas, it sevišķi, kad zobārstus pavērtē kā fiziskās personas, viņu izdevumu atbilstību deklarētajiem ienākumiem,» sacīja Pētersone.

VID ģenerāldirektore atzīmēja, ka stundas tarifu likme zobārstiem ir nesalīdzināmi augstāka nekā citiem ārstiem, bet tāpat nesamērīga. «Ja mēs paskatāmies uz stundas tarifa likmi, tad tā ir nesalīdzināmi augstāka kā citiem ārstiem, bet tāpat nesamērīga, korelējot ar tiem cenrāžiem, pēc kā pacienti maksā par sniegto pakalpojumu. Tāpat iznāk, ka zobārsti strādā nepilnu laiku, vidēji ceturto daļu no slodzes. Realitātē mēs kaut vai kā pacienti zinām, kā strādā zobārstu prakses, cik ilgi jāgaida uz pierakstu,» teica Pētersone.

Pēc viņas teiktā, VID arī ir Latvijas zobārstniecības asociācijai mācībās skaidrojis kā pareizi uzskaitīt darba laiku un maksāt nodokļus. «Bija arī mācības un sarunas ar zobārstniecības asociāciju, kur viņi sacīja, ka īsti nezināja kā pareizi ir jāuzskaita darba laiks un jāmaksā nodokļi. Nu pieņemam, ka viņi tiešām nezināja. Tagad šis izskaidrošanas darbs ir veikts, viņiem tas ir jāzina un turpmāk no mūsu puses vairāk būs tieši uzraudzības un kontroles darbs,» klāstīja Pētersone.

Viņa piebilda, ka veselības aprūpes īpatnība vēl ir tā, ka cilvēki par veselības aprūpes pakalpojumiem saņemtos čekus iesniedz VID kā pamatojuma dokumentus, lai saņemtu atpakaļ daļu no samaksātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa. «Mēs šos čekus ņemam laukā no nodokļu maksātāju lietām un pārbaudēs salīdzinām ar pašu zobārstu uzrādītajiem attaisnojuma dokumentiem. Diemžēl, parādās, ka čekus, kuri ir izsniegti klientiem, ne visi zobārsti pat ir reģistrējuši savos kases aparātos,» norādīja VID ģenerāldirektore.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu