Mainoties alkohola akcīzei, 1.augustā uzņēmējiem obligāti jāveic inventarizācija

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Saskaņā ar likumu «Par akcīzes nodokli» 1.augustā tiek mainītas akcīzes nodokļa likmes visiem alkoholiskajiem dzērieniem, tādēļ uzņēmējiem, kas nodarbojas ar alkoholisko dzērienu tirdzniecību, ir jāveic inventarizācija un jāpārskaita akcīzes nodokļa starpība valsts budžetā, norāda Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Šī gada 18.jūnijā Saeimā ir pieņemti grozījumi likumā «Par akcīzes nodokli», kas stājas spēkā šī gada 1.augustā.

VID informē, ka atbilstoši likuma «Par akcīzes nodokli» pārejas noteikumiem, palielinoties akcīzes nodokļa likmēm, likumā noteiktajām personām 1.augustā jāinventarizē attiecīgo akcīzes preču un akcīzes nodokļa marku krājumi, jāiesniedz VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) inventarizācijas saraksts un nodokļa starpības aprēķins, jāveic akcīzes nodokļa starpības samaksa valsts budžetā.

Līdz 17.augustam uzņēmējiem jāveic akcīzes nodokļa starpības aprēķins un jāiesniedz EDS inventarizācijas saraksts (-i) un nodokļa aprēķins ar valsts budžetā maksājamo nodokļa starpības summu par inventarizācijas rezultātā konstatētajiem alkoholisko dzērienu krājumiem.

Līdz 14.septembrim uzņēmējam jāiemaksā valsts budžetā aprēķinātā akcīzes nodokļa starpības summa.

Ja dienā, kad notiek nodokļa likmju maiņa, tas ir, 1.augustā, uzskaitē vai faktiskā rīcībā nav alkoholisko dzērienu krājumu, to fiksē uzņēmuma sastādītajā inventarizācijas sarakstā. Šādā gadījumā EDS dokumenta «Akcīzes preču inventarizācijas saraksts un nodokļa starpības aprēķins» komentāra laukā norāda apliecinājumu, ka akcīzes nodokļa starpības aprēķins netiek veikts, 1.augustā uzskaitē vai faktiskā rīcībā nav alkoholisko dzērienu vai alkoholisko dzērienu akcīzes nodokļa marku krājumu.

VID atgādina, ka saskaņā ar grozījumiem likumā «Par akcīzes nodokli» no šī gada 1.augusta akcīzes nodokļa likme par 100 litriem alus ir 3,80 eiro par katru tilpumprocentu (bet ne mazāk kā 7,40 eiro par 100 litriem alus), bet vīnam 70 eiro par 100 litriem vīna. Raudzētajiem dzērieniem ar absolūtā spirta saturu līdz sešiem tilpumprocentiem noteikta likme 64 eiro, bet ar absolūtā spirta saturu virs sešiem tilpumprocentiem - 70 eiro apmērā par 100 litriem. Nodokļa likme starpproduktiem - par 100 litriem dzēriena ar absolūtā spirta saturu līdz 15 tilpumprocentiem ir 70 eiro, bet ar spirta saturu virs 15 tilpumprocentiem - 110 eiro. Pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem akcīzes nodokļa likme palielināta līdz 1360 eiro par 100 litriem absolūtā spirta.

Kā ziņots iepriekš, no valsts budžetā iegūtajiem līdzekļiem saistībā ar akcīzes nodokļa palielināšanu plānots nodrošināt brīvpusdienas arī 4.klašu skolēniem.

VID aicina iepazīties ar VID mājaslapā pieejamo informāciju un izmantot VID izstrādāto metodisko materiālu un tam pievienotās elektroniskās tabulas, kas atrodamas VID mājaslapas sadaļā «Tiesību akti» - «Par nodokļu veidiem» - «Akcīzes nodoklis» - «Metodiskie materiāli».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu