Kāpēc pie mums pārdod sliktākas preces nekā Vācijā?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Gan pētījumi, gan pircēju novērojumi liecina, ka it kā identiski produkti, piemēram, mazgāšanas līdzekļi un kafija, ir daudz kvalitatīvāki Vācijā salīdzinājumā ar tiem, kas nopērkami pie mums. Eiropas Parlamentā (EP) sākta parakstu vākšana, lai aicinātu Eiropas Komisiju novērst patērētāju diskrimināciju Austrumeiropas valstīs. EP deputāte Inese Vaidere portālam TVNET akcentēja - nav pieļaujams, ka mūsu iedzīvotāji tiek uzskatīti par otrās šķiras patērētājiem.

Ne tikai sūdzības, bet arī pētījumi

Vaidere norādīja - to, ka daudziem viena zīmola ražojumiem atkarībā no tā, vai tos paredzēts realizēt Austrumeiropas un Centrāleiropas vai Rietumeiropas tirgos, pastāv marķējuma, sastāva un garšas atšķirības, apstiprina ne tikai daudzās patērētāju sūdzības, bet arī vairāki pētījumi.

«Protams, nav veikti pētījumi par pilnīgi visu ražotāju produktiem, lai varētu konkrēti apgalvot, tieši cik un kurus produktus šī problēma skar, tomēr ir skaidrs, ka

daudziem ražojumiem, ko pārdod pie mums, ir daudz zemāka kvalitāte

un tajos ir daudz mazāk augstas kvalitātes sastāvdaļu nekā tajos produktos, kas paredzēti rietumu tirgus segmentam,» viņa atzina.

EP deputāte Inese Vaidere
EP deputāte Inese Vaidere Foto: Lita Krone / LETA

Viņa arī vērsa uzmanību, ka pirms pāris gadiem Slovākijas Patērētāju asociācijas veiktajā pētījumā tika pierādīts, ka vairāku starptautisku firmu, piemēram, Coca-Cola, Nestlé un Tchibo produkcijas sastāvs atšķiras no identiska zīmola produktiem, kas nopērkami Rietumeiropā.

Lai arī daļa ražotāju atzina, ka ir izmantojuši lētākas sastāvdaļas produktiem, ko pārdod Austrumeiropas tirgū, tie atrunājās, ka tas neietekmējot produktu garšu un kvalitāti.

Vācijā daudz kvalitatīvāki produkti nekā pie mums

«No cilvēkiem Latvijā esmu dzirdējusi, kā arī pati pārliecinājusies, ka it kā identiski produkti ir daudz kvalitatīvāki, piemēram, Vācijā, salīdzinājumā ar tiem, kas nopērkami pie mums.

Pie tam cena šiem produktiem Latvijā nebūt nav zemāka par identiskiem produktiem Rietumvalstīs.

Piemēram, varu minēt veļas pulverus, mazgāšanas līdzekļus, šampūnus, parfimērijas izstrādājumus, kosmētikas līdzekļus un kafiju, bet esmu pārliecināta, ka problēma attiecināma arī uz virkni citu produktu,» pauda EP deputāte, kas strādā Iekšējā tirgus un patērētāju aizsardzības komitejā.

Kāpēc tik īss derīguma termiņš?

Tāpat politiķe novērojusi, ka, piemēram, kafijai, kas nopērkama mūsu veikalos, ir ļoti īss derīguma termiņš, parasti atlikuši vien daži mēneši. Savukārt identiskiem produktiem Rietumeiropā derīguma termiņi ir krietni vien ilgāki. Iespējams, ka te pie vainas arī mūsu tirgotāji, kuri paši iepērk šādus produktus no piegādātājiem.

Jāsavāc gandrīz 400 parakstu

Lai rakstiskā deklarācija stātos spēkā un Eiropas Komisijai būtu pienākums reaģēt uz deputātu prasību, nepieciešams 376 deputātu atbalsts, kas ir nedaudz vairāk kā puse no 751 ievēlētā EP deputāta, turklāt paraksti jāsavāc līdz 6.oktobrim. Pretējā gadījumā ierosinātā deklarācija zaudē spēku.

Kāda ir Tava pieredze ar pirkumiem Latvijā un Rietumeiropā? Fotografē, filmē un raksti uz e-pasta adresi lasitaji@tvnet.lv!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu