Lielbritānijā plāno pagarināt veikalu darba laiku svētdienās

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas valdība otrdien paziņoja par plāniem ļaut veikaliem valstī svētdienās strādāt garākas darba stundas, lai varētu konkurēt ar iepirkšanos tiešsaistē un tādiem pasaulē iecienītiem tūristu galamērķiem kā Parīze un Ņujorka.

Lielbritānijas finanšu ministrs Džordžs Osborns paziņoja, ka izstrādātajā budžetā, kas tiks prezentēts trešdien, vēlas sniegt pilsētu mēriem un pašvaldībām pilnvaras izlemt par veikalu darba laiku svētdienās.

«Ir skaidrs, ka joprojām pieaug apetīte iepirkties svētdienās,» Osborns teica.

«Tiešsaistes iepirkšanās, ko cilvēki var veikt cauru diennakti, palielinājums arī nozīmē to, ka vairāk mazumtirgotāju vēlas iespējas konkurēt, nedēļas nogalē veikalus atverot uz ilgāku laiku,» lēmumu pamatota Lielbritānijas finanšu ministrs.

Iepriekšējais mēģinājums mainīt veikalu daba laiku svētdienās bija pretrunīgi vērtēts un 2006.gadā cieta neveiksmi protestu dēļ. Gaidāms, ka arī Osborna plāns sastapsies ar arodbiedrību un anglikāņu baznīcas galvenās institūcijas - Anglijas Baznīcas - pretestību. Baznīca aizstāv svētdienu kā vispārēju brīvdienu, jo tā ir svarīga «ģimenes stabilitātei un kopienas dzīvei».

Lielbritānijā pašlaik spēkā esošais likums liedz lielākiem veikaliem svētdienās strādāt ilgāk par sešām stundām. Šis likums tika mīkstināts uz laiku, kad 2012.gadā Londonā notika vasaras olimpiskās spēles.

Osborns izmēģinājumu olimpisko spēļu laikā raksturoja kā veiksmīgu un norādīja, ka «pieaug apetīte» pēc tirdzniecības svētdienās pilsētu galvenajās ielās un tirdzniecības parkos, tomēr viņš uzsvēra, ka nacionāla mēroga lēmums netiks pieņemts.

«Tas nebūtu pareizi visiem reģioniem, tādēļ vēlos piešķirt pilnvaras mēriem un pašvaldībām pieņemt tādu lēmumu,» sacīja Lielbritānijas finanšu ministrs.

Finanšu ministrija norādīja, ka Lielbritānija šajā ziņā ir atpalikusi, jo Francija nesen mīkstināja likumus, kas ļauj veikaliem svētdienās strādāt ilgākas darba stundas, bet Ņujorkā šajā ziņā nav nekādu ierobežojumu.

Lielbritānijā veikaliem, kuru platība pārsniedz 280 kvadrātmetru, svētdienās ir atļauts strādāt ne vairāk kā sešas stundas laikā no pulksten 10 līdz 18.

Mazumtirdzniecības kampaņas grupa «Association of Convenience Stores» (ACS) norādīja, ka izmaiņu rezultātā no biznesa tiks izstumti mazie veikaliņi.

«Esošie likumi par tirdzniecību svētdienās ir populārs kompromiss, kas sabalansē patērētāju, veikalos strādājošo, mazo veikalu un ģimeņu vajadzības,» norādīja ACS direktors Džeimss Loumans.

«Īsais laika sprīdis, kad mazie veikali ir atvērti, bet lielie veikali slēgti, ir būtiska priekšrocība veikaliem, kas piedāvā pirmās nepieciešamības preces un galvenokārt pieder mazajiem uzņēmumiem,» viņš piebilda.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu