Grieķijas bankas būs slēgtas līdz trešdienai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Grieķijas bankas paliks slēgtas līdz trešdienai, bet no bankomātiem varēs izņemt tādu pašu summu, kā līdz šim - līdz 60 eiro dienā, vēstīja Grieķijas mediji.

Sakotnēji bija paredzēts, ka bankām bija jāatsāk darbība otrdien.

Turpmākie notikumi būs atkarīgi no Eiropas Centrālās bankas (ECB) rīcības, kuras padomei pirmdien paredzēta telefonkonference, kura jālemj, vai saglabāt atbalstu Grieķijas bankām.

Grieķijas centrālā banka ir lūgusi palielināt palīdzību Grieķijas bankām.

Jau vēstīts, ka 28.jūnijā ECB nolēma nepalielināt Ārkārtas likviditātes atbalsta (ELA) programmu Grieķijai Grieķijas bankām, bet atstāt to esošajā līmenī, Grieķijas valdība pēc tam paziņoja, ka bankas būs slēgtas līdz 6.jūlijam, kas ir nākamā diena pēc referenduma par starptautisko kreditoru priekšlikumiem, un šajā periodā bankomātos varēs izņemt līdz 60 eiro dienā.

ELA programma sākotnēji bija paredzēta kā dzīvības līnija maksātspējīgām kredītiestādēm, kurām pietrūkuši finanšu līdzekļi, bet ir kļuvusi par instrumentu visas Grieķijas ekonomikas uzturēšanai pie dzīvības, kamēr Grieķija un tās kreditori nav noslēguši jaunu vienošanos par parāda problēmas risinājumu.

Grieķijā svētdien notikušajā referendumā lielākā daļa balsotāju ir noraidījuši starptautisko aizdevēju priekšlikumus, liecina Iekšlietu ministrijas publiskotie rezultāti. Atbilstoši šiem rezultātiem pret ir nobalsojuši 61%, bet par - 39% referenduma dalībnieku.

Pēc referenduma pieaug bažas, ka Grieķija, nespējot izpildīt savas finanšu saistības, būs spiesta atstāt eiro zonu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu