Nekustamā īpašuma izīrēšana vai iznomāšana jāreģistrē VID kā saimnieciskā darbība

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Gadījumos, kad fiziskā persona iznomā vai izīrē nekustamo īpašumu, tā ir uzskatāma par fiziskās personas saimniecisko darbību, kas ir jāreģistrē Valsts ieņēmumu dienestā (VID), informē VID.

Ja fiziskā persona ienākumu gūst no nekustamā īpašuma iznomāšanas vai izīrēšanas, personai ir iespēja izvēlēties atvieglotu reģistrācijas kārtību, informējot VID par noslēgto īres vai nomas līgumu piecu darbdienu laikā no līguma noslēgšanas dienas.

Veicot uzraudzības pasākumus, VID ir konstatējis, ka viens no izplatītākajiem fizisko personu veiktās saimnieciskās darbības veidiem ir tieši nekustamā īpašuma izīrēšana vai iznomāšana, tostarp tos piedāvājot dažādos interneta portālos, piemēram, «www.ss.lv,» «www.booking.com,» «www.zip.draugiem.lv,» «www.airbnb.com» un citos.

Tādēļ VID aicina fiziskās personas pildīt savu nodokļa maksātāja pienākumu un, izpildoties saimnieciskās darbības reģistrēšanas nosacījumiem, reģistrēt saimniecisko darbību, deklarēt un nomaksāt nodokļus.

VID atgādina, ka par fiziskās personas saimniecisko darbību uzskata jebkuru darbību, kas vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību.

Saimnieciskā darbība ietver arī ar uzņēmuma līguma izpildi saistīto darbību, profesionālo darbību, nekustamā īpašuma apsaimniekošanu, komercaģenta, māklera un individuālā komersanta darbību, kā arī fiziskās personas īpašumā esoša individuālā uzņēmuma (arī zemnieka un zvejnieka saimniecības) darbību.

Fiziskās personas darbību kvalificē kā saimniecisko darbību, ja tā atbilst vismaz vienam no šādiem kritērijiem: darījumu regularitāte un sistemātiskums - trīs un vairāk darījumi gadā vai pieci un vairāk darījumi trijos gados; ieņēmumi no darījuma pārsniedz 14 229 un vairāk eiro gadā, izņemot ienākumus no personiskā īpašuma atsavināšanas (personiskai lietošanai paredzēto kustamo lietu - mēbeļu, apģērba un citu lietu); darbības ekonomiskā būtība vai personas īpašumā esošo lietu apjoms norāda uz sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību.

VID vērš uzmanību, ka darījumos ar nekustamajiem īpašumiem, kas ir viens no izplatītākajiem fizisko personu saimnieciskās darbības veidiem, darbības regularitāti konstatē, vērtējot darījumu ekonomisko būtību, tādējādi nav nepieciešams liels darījumu skaits, lai fiziskās personas darbību kvalificētu kā saimniecisko darbību.

Ja fiziskā persona ienākumu gūst no īpašuma, piemēram, iznomājot vai izīrējot nekustamo īpašumu, pārdodot īres tiesības, nododot lietu tālāk apakšnomniekam vai apakšīrniekam, un tai nerodas saimnieciskās darbības izdevumi, vai tie ir nebūtiski, personai ir iespēja izvēlēties atvieglotu reģistrācijas kārtību, informējot VID par noslēgto īres vai nomas līgumu piecu darbdienu laikā no līguma noslēgšanas dienas. Savukārt pārējos gadījumos saimnieciskā darbība ir jāreģistrē VID pirms tās uzsākšanas. Saimnieciskās darbības veicējiem ir iespēja izvēlēties piemērotāko no iespējamiem iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksāšanas režīmiem.

VID brīdina, ka savlaicīgas saimnieciskās darbības nereģistrēšanas gadījumā var tikt piemērota administratīvā atbildība saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 165.2 pantu «Nodokļu maksātāju reģistrēšanas kārtības neievērošana,» piemērojot naudas sodu no 210 līdz 350 eiro.

Plašāka informācija par saimniecisko darbību un tās reģistrēšanu pieejama VID mājaslapā sadaļā «Nodokļi/Saimnieciskās darbības veicēji». VID aicina arī apmeklēt VID bezmaksas seminārus tieši jaunreģistrētiem nodokļu maksātājiem - saimnieciskās darbības veicējiem, kas notiek visā Latvijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu