Pētījums: trešdaļa Latvijas uzņēmumu darbojas pakalpojumu sfērā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Aptuveni trešdaļa Latvijā strādājošo uzņēmumu darbojas pakalpojumu sfērā - sniedz transporta, izmitināšanas un ēdināšanas, informācijas un komunikācijas, operācijas ar nekustamo īpašumu vai zinātniskos un tehniskos pakalpojumus, liecina Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) veiktais pētījums «Uzņēmējdarbība reģionos Latvijā: aktivitāte, sadarbība, konkurētspēja».

Savukārt 18% uzņēmumu pārstāv lauksaimniecības, mežsaimniecības un zivsaimniecības jomu, bet vēl 18% - tirdzniecības sfēru.

Pētījuma dati liecina, ka reģionālajā sadalījumā nav vērojamas īpašas atšķirības, izņemot Rīgu, kur lauksaimniecība, mežsaimniecība un zivsaimniecība ir izteikti retāk pārstāvēta.

Vērtējot uzņēmumus pēc saimniecisko darbību statistiskās klasifikācijas (NACE) kodiem secināts, ka visvairāk uzņēmumu Latvijā darbojas augkopības, lopkopības un medniecības jomās (16%), mazumtirdzniecībā (9%), individuālo pakalpojumu sniegšanā (8%), nekustamo īpašumu jomā (8%), bet vairumtirdzniecībā (6%). Citas jomas pārstāvošo uzņēmumu skaits nepārsniedz 5% katrā.

Tostarp pētījumā atklāts, ka pēdējo piecu gadu laikā visbūtiskāk Latvijā kopumā pieaudzis uzņēmumu skaits izglītības jomā (par 57%), par aptuveni trešdaļu pieaudzis vides un enerģētikas, kā arī pakalpojumu jomā strādājošo uzņēmumu skaits, par ceturtdaļu rūpniecībā, bet par piektdaļu - būvniecībā, veselības aprūpē un mākslas, izklaides un atpūtas jomā aktīvo uzņēmumu skaits.

Savukārt samazinājies uzņēmumu skaits, kuri strādājuši valsts pārvaldē (par 28%), kā arī pavisam nedaudz (par 1%) samazinājies lauksaimniecības, mežsaimniecības, zivsaimniecības un finanšu un apdrošināšanas jomā aktīvo uzņēmumu skaits.

LDDK ir Latvijas lielākā darba devēju organizācija. Tās biedri nodarbina 41% no visiem Latvijas darbaspējīgajiem iedzīvotājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu