Trikotāžas sfērā salīdzinoši augsts arodslimnieku skaits

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Latvijā trikotāžas sfērā strādājošo vidū ir salīdzinoši augsts arodslimnieku skaits, atzina Valsts darba inspekcijas direktors (VDI) Renārs Lūsis.

Viņš norādīja, ka arodslimnieku skaits trikotāžas jomā pārsniedz vidējos rādītājus valstī. "Šie fakti liecina par problēmām, ka nozarē
strādājošie novēloti vēršas pie ārstiem uz izmeklēšanu, un arī no darba devēju puses ir konstatēti pārkāpumi darbinieku regulārā nenosūtīšanā uz obligātajām veselības pārbaudēm, kurās varētu veselības traucējumus konstatēt savlaicīgāk, neļaujot iestāties arodslimībai," sacīja Lūsis.

Pēc viņa stāstītā, raksturīgākās arodslimības ir nervu sistēmas slimības un muskuļu-skeleta sistēmas slimības, kas galvenokārt
saistītas ar ilgstošu atrašanos piespiedu pozā (sēdus) un vienveidīgām kustībām.

Tāpat Lūsis uzsvēra, ka arodslimību statistika ir zināmā pretrunā ar jomā oficiāli reģistrēto darba laika uzskaiti, kas liecina, ka ļoti liela daļa nodarbināto strādā nepilnu darba laiku, līdz ar to VDI ieskatā ir pamats šaubām par uzskaites korektumu un atbilstību faktiskajai situācijai.

Tostarp Lūsis arī pastāstīja, ka šonedēļ ticies ar Liepājas novada uzņēmējiem, lai pārrunātu aktuālos jautājumiem tekstila un apģērbu ražošanas nozarē.

Tikšanās laikā no VDI puses tika sniegta informācija par biežākajiem pārkāpumiem, ko VDI konstatē tekstila sfēras uzņēmumu pārbaudēs, kāda ir nepareizā uzņēmumu prakse veidojot darba līgumus attiecībā uz prasību norādīt tajā darba laiku un kāda būtu pareizā un likumam atbilstošā prasības nodrošināšana.

Tāpat tika pārrunāta aktuālā situācija tekstila un trikotāžas jomā gan attiecībā uz iespējām investīciju piesaistē un jaunu tirgu apguvē, gan attiecībā uz nodokļu nomaksu un algām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu