Ciprs vēlas 30% samazinājumu valsts parādsaistībām

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs piektdien pirms nedēļas nogalē gaidāmā referenduma izteica valsts parādsaistību restrukturizācijas prasības, kuras viņš vēlas, lai apstiprina starptautiskie kreditori.

Uzrunā televīzijā Ciprs aicināja «par 30% samazināt Grieķijas parādsaistības un par 20 gadiem pagarināt atlikušā parāda atmaksas termiņu, lai nodrošinātu parādsaistību dzīvotspēju.»

Grieķijas parādsaistības šobrīd veido gandrīz 180% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Svētdien paredzētais referendums būs «atbildības un demokrātijas laiks, kas domāts, lai apklusinātu posta sirēnas,» uzrunā televīzijā sacīja premjerministrs.

Viņš noraidīja aizdevēju izteikumus, ka referendums apdraud Grieķijas dalību eiro zonā un Eiropas Savienībā (ES).

«Neilgtspējīgas vienošanās noraidīšana nenozīmē aiziešanu no Eiropas,» teica Ciprs.

«Mēs pirmdien saskarsimies ar kopīgu nākotni, un mēs neļausim nekam mūs šķirt,» piebilda premjerministrs.

Viņš arī aicināja aizdevējus piekrist par trešo daļu samazināt valsts parādu un piešķirt 20 gadus ilgas «kredītbrīvdienas» parāda atmaksai.

Grieķijas valsts parāds ir 323 miljardi eiro. Trīs ceturtdaļas no tā Grieķija ir parādā Eiropas Komisijai (EK), Eiropas Centrālajai bankai (ECB) un Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF).

Jau vēstīts, ka Grieķijā 5.jūlijā plāno rīkot referendumu par kreditoru priekšlikumiem. Valsts valdība aicina iedzīvotājus balsot pret.

Pēc tam, kad Grieķijas valdība 27.jūnijā paziņoja pa

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu