Grieķijas valdība var atkāpties pēc «jā» balsojuma referendumā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Grieķijas kreisā valdība, «ļoti iespējams, var» atkāpties, ja vēlētāji svētdien teiks «jā» referendumā par starptautisko kreditoru priekšlikumiem, ceturtdien paziņoja finanšu ministrs Janis Varufakis.

Austrālijas raidsabiedrības ABC radio atbildot uz jautājumu, vai Grieķijas valdība šādā gadījumā atkāptos un nodotu varu pagaidu administrācijai, Varufakis sacīja: «Jā, ļoti iespējams, ka mēs to varam izdarīt. Tomēr mēs to darīsim sadarbības garā ar jebkuru, kas pārņems varu no mums.»

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs trešdien televīzijas uzrunā aicināja vēlētājus balsot «nē» šajā referendumā.

Viņš sacīja, ka šāds balsojums stiprinātu viņa pozīcijas sarunās ar starptautiskajiem kreditoriem.

Ciprs arī uzstāja, ka «nē» balsojums nenozīmē attiecību «pārtraukšanu ar Eiropu», lai gan Eiropas Savienības (ES) līderi to cenšas interpretēt kā referendumu par Grieķijas palikšanu eiro zonā un ES.

Jau vēstīts, ka eiro zonas valstu finanšu ministri telekonferencē trešdienas vakarā nolēma, ka neapspriedīs iespējas piešķirt jaunu aizdevumu Grieķijai, kamēr nebūs zināms svētdien paredzētā referenduma rezultāts.

Eiro zonas valstu finanšu ministri 27.jūnijā nolēma nepagarināt Grieķijas starptautiskā aizdevuma programmu pēc tās pašreizējā beigu termiņa 30.jūnija, reaģējot uz Grieķijas valdības lēmumu 5.jūlijā rīkot referendumu par kreditoru priekšlikumiem šīs programmas pagarināšanai.

Ja Grieķija kļūs maksātnespējīga, tiek pieļauta iespēja, ka tai būs jāatstāj eiro zona.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu