ECB nolēmusi nepalielināt likviditātes atbalstu Grieķijas bankām

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Centrālās bankas (ECB) padome trešdien nolēma nepalielināt likviditātes atbalstu Grieķijas bankām, kurām trūkst finanšu līdzekļu, pavēstīja ziņu avots Grieķijas banku aprindās.

ECB ir «gatava iejaukties, ja un kad tas nepieciešams», sacīja ziņu avots un piebilda, ka ECB sanāksmē «netika pieņemti nekādi citi lēmumi».

Šis lēmums nozīmē, ka ECB turpina Ārkārtas likviditātes atbalsta (ELA) programmu Grieķijai, bet ārkārtas finansējuma apjoms, kas pieejams Grieķijas bankām, paliks apmēram 89 miljardu eiro līmenī.

Pēc ECB svētdien pieņemta lēmuma nepalielināt ārkārtas finanšu palīdzību Grieķijas bankām, bet atstāt to esošajā līmenī, Grieķijas valdība paziņoja, ka bankas būs slēgtas līdz 6.jūlijam, kas ir nākamā diena pēc referenduma par starptautisko kreditoru priekšlikumiem, un šajā periodā bankomātos varēs izņemt līdz 60 eiro dienā.

Trešdien notikusī ECB sanāksme bija pirmā, kopš nedēļas nogalē izjuka sarunas starp Grieķiju un starptautiskajiem aizdevējiem un valdība paziņoja, ka 5.jūlijā tiks rīkots referendums par jaunākajiem kreditoru priekšlikumiem.

Grieķijas parāda krīze padziļinājās otrdien, kad oficiāli beidzās starptautiskā aizdevuma programma un Grieķija nenokārtoja sava parāda Starptautiskajam valūtas fondam (SVF) maksājumu 1,5 miljardu eiro apmērā, kļūstot par pirmo attīstīto valsti, kas nepilda savas parādsaistības pret SVF.

ELA programma sākotnēji bija paredzēta kā dzīvības līnija maksātspējīgām kredītiestādēm, kurām pietrūkuši finanšu līdzekļi, bet ir kļuvusi par instrumentu visas Grieķijas ekonomikas uzturēšanai pie dzīvības, kamēr Grieķija un tās kreditori nav noslēguši jaunu vienošanos par parāda problēmas risinājumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu