Vairāk nekā 150 kompensējamiem medikamentiem samazina cenas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

No šodienas 154 kompensējamo zāļu sarakstā iekļautiem medikamentiem ir samazināta cena no 3% līdz 51%, kas ļaus zāles saņemt lielākam pacientu skaitam, informēja Nacionālajā veselības dienestā (NVD).

Tāpat kompensējamo zāļu saraksts papildināts ar 63 medikamentiem un sešām medicīniskajām ierīcēm, kas palielina izvēles iespējas ārstiem un pacientiem.

Kompensējamo zāļu sarakstā iekļautas jaunas zāļu vispārīgo nosaukumu kombinācijas, kas var tikt izrakstītas noteiktu asinsrites sistēmas slimību, elpošanas sistēmas slimību, acu un to palīgorgānu slimību, kā arī endokrīnās, uztures un vielmaiņas slimību gadījumos. Par zāļu kombināciju izrakstīšanu ir jākonsultējas ar ārstējošo ārstu, norāda NVD.

Tāpat NVD atgādina, ka 50%, 75% vai 100% apmērā, atkarībā no konkrētās diagnozes kompensācijas apmēra, valsts kompensē lētākās zāles ar līdzvērtīgu efektivitāti. Ja pacientam ir izvēlētas dārgākas zāles, starpība starp lētākajām un dārgākām zālēm ir jāsedz pacientam pašam. Tāpēc pacientiem jāpārrunā ar ārstu un farmaceitu iespējas lietot lētākās līdzvērtīgas efektivitātes zāles.

Kopumā Kompensējamo zāļu sarakstā no šodienas ir 1556 medikamenti un 160 medicīniskās ierīces.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu