S&P pazemina Grieķijas kredītreitingu līdz jaunam spekulatīvam līmenim

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra «Standard and Poor's» (S&P) pirmdien pazemināja Grieķijas kredītreitingu par vienu pakāpi līdz jaunam spekulatīvam līmenim «CCC-» un paziņoja, ka valdības izsludinātais referendums par starptautisko kreditoru priekšlikumiem pietuvinājis valsti defoltam.

«Mēs interpretējam Grieķijas lēmumu rīkot referendumu par oficiālo kreditoru aizdevuma priekšlikumiem kā tālāku norādi, ka [Grieķijas premjera Alekša] Cipra valdība piešķirs pašmāju politikai lielāku prioritāti nekā finansiālai un ekonomiskai stabilitātei, komerciālo parādu maksājumiem un dalībai eiro zonā,» paziņoja S&P, pazeminot Grieķijas reitingu no «CCC» līdz. «CCC-».

Grieķijas valdība sestdien paziņoja, ka 5.jūlijā rīkos referendumu par tās oficiālo kreditoru – Eiropas Komisijas (EK), Eiropas Centrālās bankas (ECB) un Starptautiskā valūtas fonda (SVF) – priekšlikumiem pagarināt starptautiskā aizdevuma programmu. Grieķija ar to faktiski pārtrauca sarunas ar kreditoriem par 7,2 miljardu eiro saņemšanu starptautiskā aizdevuma programmas ietvaros, kuras termiņš ir 30.jūnijs.

S&P atzina par ticamu, ka Grieķija 30.jūnijā nespēs samaksāt SVF sava parāda maksājumu 1,6 miljardu eiro apmērā.

S&P atzīmēja, ka viens laikus nenokārtots maksājums SVF vai ECB nenozīmē komerciālu defoltu, tomēr, ņemot vērā Grieķijas finansiālo stāvokli un to, ka nav paredzama tā uzlabošanās, «komerciāls defolts ir neizbēgams nākamo sešu mēnešu laikā».

S&P, jūnija sākumā pazeminot Grieķijas kredītreitingu par vienu pakāpi līdz jaunam spekulatīvam līmenim «CCC», uzskatīja, ka «Grieķijas valdībai ir gaidāms tās komerciālā parāda defolts nākamo 12 mēnešu laikā».

S&P tagad uzskata, ka ir palielinājusies arī Grieķijas aiziešanas no eiro zonas varbūtība, sasniedzot 50%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu