Eiropas Komisijas šefs Junkers jūtas «Grieķijas nodots»

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers šodien paziņojumā par Grieķijas krīzi izteicās, ka jūtas «nodots» saistībā ar «egoismu», ko demonstrējusi Grieķija sarunās ar ES un starptautiskajiem aizdevējiem.

Junkers pirmdien preses konferencē Briselē norādīja, ka darījis «visu, lai panāktu vienošanos», taču grieķu priekšlikumi bijuši «novēloti» vai «apzināti sagrozīti», un Grieķijas tautai «būtu jāpasaka taisnība».

Tai pašā laikā durvis sarunām joprojām vēl esot atvērtas.

Junkera paziņojums izskanējis pēc neveiksmīgajām piektdienas aizdevēju un Grieķijas sarunām. Grieķija nedēļas nogalē pārsteidza aizdevējus un Eiropas līderus, paziņojot, ka valstī tiks rīkots referendums un bankas tiek uz nedēļu slēgtas.

Sarunas nebija «pokera blefotāju spēle. Vai nu uzvari visu, vai zaudē visu,» izteicās Junkers.

EK priekšsēdētājs norādīja, ka sarunas par Grieķijas nākotni «vienpusēji» pārtraucis Grieķijas premjera Alekša Cipra paziņojums par 5. jūlijā izsludināto referendumu.

Eirozonas līderi paziņojuši, ka aizdevuma programmu nepagarinās

Grieķijas pašreizējā starptautiskā aizdevuma programma beigsies otrdienas vakarā. Grieķija sestdien negaidīti paziņoja, ka 5. jūlijā notiks referendums, kurā tautai būs jāizlemj par kreditoru priekšlikumiem. Reaģējot uz šādu Grieķijas rīcību, eirozonas finanšu ministri sestdien nolēma Grieķijas starptautiskā aizdevuma programmu nepagarināt.

Starptautiskie aizdevēji - Eiropas Komisija (EK), Eiropas Centrālā banka (ECB) un Starptautiskais valūtas fonds (SVF) - piektdien piedāvāja Grieķijai pagarināt aizdevuma programmu par pieciem mēnešiem, kuru laikā tā saņemtu 12 miljardus eiro, tomēr, lai tas notiktu, Grieķijai nedēļas nogalē bija jāpanāk vienošanās un parlamentam steidzami jāapstiprina aizdevēju pieprasītās reformas.

Svētdien Eiropas Centrālā banka (ECB) nolēma nepalielināt ārkārtas finanšu palīdzību Grieķijas bankām, bet saglabāt to esošajā līmenī.

Grieķijai ir nepieciešami finanšu līdzekļi, jo otrdien, 30.jūnijā, tai jāatmaksā 1,6 miljardi eiro no sava parāda Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF).

Ja Grieķija kļūs maksātnespējīga, tiek pieļauta iespēja, ka tai būs jāatstāj eiro zona.
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu