NĪN par zemi un dzīvokli bez deklarēta iedzīvotāja Rīgā varētu pat četrkāršoties

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Inga Kundziņa / LETA

No nākamā gada nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN) par zemi un dzīvokli Rīgā bez neviena deklarēta iedzīvotāja salīdzinājumā ar pašreiz noteikto likmi varētu pat četrkāršoties, turklāt ar nodokļa maksājumu pieaugumu līdz pat 30% apmērā jārēķinās arī gadījumos, ja dzīvoklī būs deklarēta tikai viena persona.

Kā informēja Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldē, ja pašlaik NĪN par zemi un dzīvokli 52,3 kvadrātmetru platībā Rīgas centrā kopā veido 96,13 eiro, 2016.gadā tas būs 388,40 eiro, ja dzīvoklī nebūs deklarētu personu, 123,85 eiro, ja dzīvoklī būs deklarēta vismaz viena persona, un 37,15 eiro, ja dzīvoklis pieder ģimenei ar diviem bērniem un ģimene tajā ir deklarēta.

Savukārt, ja NĪN par zemi un dzīvokli 50,2 kvadrātmetru platībā Mežaparkā pašlaik ir 45,12 eiro, tad 2016.gadā tas būs 228, 90 eiro, ja dzīvoklī nav deklarēto personu, 54,25 eiro, ja dzīvoklī deklarēta vismaz viena persona, kā arī 16,27 eiro, ja dzīvoklis pieder divu bērnu ģimenei un ģimene tajā ir deklarēta.

Tikmēr Ziepniekkalnā, ja NĪN par zemi un dzīvokli 52,1 kvadrātmetra platībā pašlaik ir 42,42 eiro, tad 2016.gadā tas būs 273,51 eiro, ja dzīvoklī nav deklarēto personu, 46,14 eiro, ja dzīvoklī deklarēta vismaz viena persona, kā arī 13,84 eiro, ja dzīvoklis pieder divu bērnu ģimenei un ģimene tajā ir deklarēta.

Kā skaidro Pašvaldības ieņēmumu pārvaldē, NĪN aprēķins veidojas, saskaitot NĪN par zemi un NĪN par ēku. Būtiskākais pieaugums skar tieši NĪN par ēku. NĪN par zemi pieaugs no 1% uz 1,5%, savukārt NĪN par ēkām pieaugs no 0,2% uz 1,5% jeb 7,5 reizes, ja dzīvoklī nebūs deklarēta neviena persona.

NĪN lielums ir tieši atkarīgs no kadastrālās vērtības, ko nosaka Valsts zemes dienests. Minētajos gadījumos ēkas Ziepniekkalnā viena kvadrātmetra vērtība ir ap 326,51 eiro, savukārt Mežaparkā - ap 213,61 eiro par kvadrātmetru. Katram dzīvoklim vērtība tiek noteikta atsevišķi. Par kadastrālajām vērtībām katrs īpašnieks var pārliecināties pats vietnē «www.kadastrs.lv».

Kā ziņots, Rīgas dome nolēmusi paaugstināt NĪN zemes īpašniekiem, kā arī atbalstījusi NĪN paaugstināšanu par mājokļiem bez deklarētiem iedzīvotājiem, nesakoptai zemei un patvaļīgas būvniecības objektiem no 2016.gada. Šādi plānots budžetā iekasēt vairāk nekā 20 miljonus eiro.

Pieņemtie noteikumi par NĪN aprēķināšanu un NĪN atvieglojumu piešķiršanas kārtību paredz arī jaunus NĪN atvieglojumus ģimenēm ar bērniem. Atvieglojumu ģimene saņems pie nosacījuma, ka konkrētais dzīvoklis pieder kādam no bērna vecākiem un visi ģimenes locekļi ir tajā deklarēti.

Noteikumi paredz zemei Rīgas administratīvajā teritorijā piemērot likumā «Par nekustamā īpašuma nodokli» noteikto likmi - 1,5%. Līdz šim, rēķinoties ar ekonomisko krīzi un 25% pieauguma ierobežojumu, kas bija noteikts ar likumu 2008.-2011.gadā, tika piemērota likme 1% apmērā. Savukārt ģimenēm ar vienu bērnu nodokļa atvieglojumi būs noteikti 50% apjomā, bet ģimenēm ar diviem bērniem - 70% apjomā.

Jaunie atvieglojumi ģimenēm ar bērniem varētu skart ap 35 000 īpašnieku, bet uz aptuveni 30 000 īpašnieku attiecas pašreiz noteiktie NĪN maksas atvieglojumi. Līdz ar to no nākamā gada atvieglojumi NĪN maksāšanā varētu tikt piemēroti ap 65 000 personu. Kopumā Rīgā NĪN maksā 264 000 īpašnieku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu