Visu 2015.gadu var pieprasīt nodokļa pārmaksu par trīs gadu attaisnotajiem izdevumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Fiziskās personas 2015.gada laikā var brīvprātīgi iesniegt Valsts ieņēmumu dienestā (VID) gada ienākumu deklarācijas par iepriekšējiem trim gadiem, lai saņemtu atpakaļ pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par attaisnotajiem izdevumiem - apmaksātajiem izglītības un ārstniecības pakalpojumiem, iemaksām pensiju fondos, veiktajiem apdrošināšanas prēmiju maksājumiem atbilstoši dzīvības apdrošināšanas līgumam u.c., informē VID.

Lai nepagarinātu deklarācijas apstrādei un nodokļa atmaksai nepieciešamo laiku, VID aicina būt rūpīgiem deklarācijas aizpildīšanā - vienus un tos pašus attaisnojuma dokumentus nepievienot vairākkārtīgi, nenorādīt tādus izdevumus, par kuriem iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksa nav paredzēta u.c.

Deklarāciju par 2014.gadu kopā ar attaisnojuma dokumentiem (čekiem un kvītīm, uz kurām norādīts personas vārds, uzvārds, personas kods un saņemtais pakalpojums) var iesniegt VID visa 2015.gada laikā un līdz pat 2018.gada 16.jūnijam. Visu 2015.gadu vēl var iesniegt deklarāciju un pieprasīt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli arī par 2012. un 2013.gadu.

VID atgādina, ka iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksas atmaksa ir paredzēta par šādiem izdevumiem: attaisnotie izdevumi par izglītību; attaisnotie izdevumi par ārstnieciskajiem pakalpojumiem (izņemot redzes asumu koriģējošu optikas izstrādājumu (briļļu un lēcu) iegādes izdevumus un izdevumus par ārstniecības līdzekļu (ārstniecisko preparātu, zāļu un vitamīnu), medicīnas ierīču un preču iegādi; attaisnotie izdevumi par veselības apdrošināšanas prēmiju maksājumiem apdrošināšanas sabiedrībām; veiktie ziedojumi un dāvinājumi; privātajos pensiju fondos veiktās iemaksas; apdrošināšanas prēmiju maksājumi atbilstoši dzīvības apdrošināšanas līgumam (ar līdzekļu uzkrāšanu); ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecību iegādes izmaksas, ja šīs apliecības bijušas nodokļa maksātāja īpašumā vismaz 60 mēnešus.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksas atmaksa ir paredzēta par šādiem izdevumiem par izglītību: par augstākās un visu pakāpju profesionālās izglītības iegūšanu valsts akreditētās Latvijas izglītības iestādēs, kā arī Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu un Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) valstu mācību iestādēs vai apgūstot valsts akreditētās izglītības programmas (ieskaitot arī izdevumus par mācībām sagatavošanas nodaļās); par specialitātes iegūšanu valsts akreditētās Latvijas izglītības iestādēs, kā arī ES dalībvalstu un EEZ valstu mācību iestādēs vai apgūstot valsts akreditētās izglītības programmas; par apmācību darbā, profesijā, amatā vai arodā nepieciešamo iemaņu iegūšanai un uzlabošanai, kā arī zināšanu paplašināšanai; par profesionālās sagatavotības līmeņa paaugstināšanu.

VID vērš uzmanību - ja personai ir bijuši izdevumi par ārstnieciskajiem pakalpojumiem, kurus jau ir kompensējis apdrošinātājs, tad šīs kompensētās summas vairs nedrīkst ietvert attaisnotajos izdevumos.

Nodokļu maksātājam ir tiesības pieprasīt iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksas atmaksu par iepriekšējiem trim gadiem arī gadījumā, ja persona nav nostrādājusi pilnu gadu un tai nav piemērots viss noteiktais gada neapliekamais minimums, kā arī gadījumā, ja personai iepriekšējā gadā (vai iepriekšējos trijos gados) nav piemēroti noteiktie atvieglojumi par apgādībā esošām personām vai papildu atvieglojums invalīdiem un politiski represētām personām vai nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem.

VID vērš uzmanību, ka attaisnotos izdevumus nevar piemērot tie iedzīvotāji, kuri attiecīgajā gadā nav maksājuši iedzīvotāju ienākuma nodokli, kā arī personas, kuras attiecīgajā gadā bija tikai mikrouzņēmumu darbinieki, patentmaksas maksātāji, saimnieciskās darbības veicēji, kuri maksājuši fiksēto ienākuma nodokli, un fiziskās personas, kuras maksājušas iedzīvotāju ienākuma nodokli tikai pēc samazinātās likmes.

Taču gadījumā, kad fiziskā persona, kurai ir bijuši attaisnotie izdevumi par medicīnu vai izglītību, nav maksājusi iedzīvotāju ienākuma nodokli, gada ienākumu deklarāciju kopā ar maksājumus apliecinošajiem dokumentiem var iesniegt un attaisnotos izdevumus piemērot šo personu laulātie, bērni, mazbērni un citas personas, kurām arī ir tiesības uz nodokļa atvieglojumiem par šo ģimenes locekli.

Deklarāciju var iesniegt jebkurā VID klientu apkalpošanas centrā, taču VID aicina to darīt elektroniski, izmantojot VID elektroniskās deklarēšanas sistēmu jeb EDS3. Tas ir daudz ērtāk, ātrāk un vienkāršāk - deklarācijas pielikumā D4 jānorāda tikai summas, kas iztērētas par attiecīgajiem pakalpojumiem, un jāpievieno attaisnojuma dokumenti (čeki vai stingrās uzskaites kvītis), tos iepriekš nofotografējot vai ieskenējot, bet visa pārējā VID rīcībā esošā informācija par nodokļu maksātāju deklarācijā ielasīsies automātiski.

Savukārt viedtālruņu un planšetdatoru lietotājus VID aicina izmantot EDS mobilo versiju («eds.vid.gov.lv»), jo arī tajā iespējams iesniegt gada ienākumu deklarāciju, bet attaisnojuma dokumentus (čekus un kvītis) pievienot no attiecīgās ierīces galerijām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu