Mančinskis: Pēdējo sešu gadu laikā izsniegtajiem kredītiem nav kavētāju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Starp tiem kredītiem, kuri izsniegti pēdējo sešu gadu laikā, nav tādu kredītu, kas netiktu atmaksāti. Arī slikto kredītu problēma banku sektorā vairs nepastāv, intervijā aģentūrai LETA sacīja «Swedbank» valdes priekšsēdētājs Māris Mančinskis.

«Tas nozīmē, ka mēs esam bijuši piesardzīgi, varbūt pat pārāk piesardzīgi. Skaidrs ir tas, ka visiem kredītiem, kas izsniegti pēdējo sešu gadu laikā, ir bijusi pirmā iemaksa, jo daudziem 2006. un 2007.gadā izsniegtajiem kredītiem reālas pirmās iemaksas nemaz nav bijis. Toreiz cilvēki varēja sashēmot bez pirmās iemaksas, dažādu vērtētāju noteiktās dzīvokļu vērtības atšķīrās par 10-20%,» stāstīja Mančinskis.

«Swedbank» vadītājs norādīja, ka tagad pirmā iemaksa ir reāli jāiemaksā kontā, plus diezgan skaidra ir dzīvokļa vērtība, un banka vadās pēc bankas iekšējā vērtētāju skata uz konkrētā dzīvokļa vērtību.

«Vēl viena būtiska izmaiņa kreditēšanā pēdējo septiņu gadu laikā ir tā, ka skaidri zināmas katra aizņēmēja saistības. Tagad cilvēks nevar atnākt uz «Swedbank» un pateikt, ka tas viņam ir vienīgais kredīts, un pēc tam aiziet, piemēram, uz «SEB banku» un pateikt to pašu. Agrāk bankas to arī nezināja, bet tagad ir skaidrs, vai klients ir vēl kaut ko aizņēmies, vai ir vēl kādas saistības, un tas palīdz klientu izvērtēt, palīdz klientu konsultēt, cik un kādas saistības viņam vajadzētu uzņemties,» stāstīja Mančinskis.

Viņš sacīja, ka patlaban spēja aizņemties ir lielāka, nekā cilvēki reāli aizņemas. No aizņēmēju viedokļa šis ir labs laiks, jo Eiropas Centrālā banka mēģina drukāt daudz naudas, spiest zemē procentlikmes un panākt to, lai iedzīvotāji vairāk tērētu, vairāk aizņemtos, kā arī lai bizness sāktu vairāk investēt, redzot, ka pieprasījums aug.

«Sabiedrībā joprojām ir diskusijas par to, kas notiek ar cilvēkiem, kuri nespēj atmaksāt pirmskrīzes laika kredītus, taču kopumā slikto kredītu portfelis bankai ir ļoti zems. Tas patlaban ir normas robežās, tāds, kāds tas varētu būt visu laiku. Vienmēr, arī 2006. un 2007.gadā, bija cilvēki, kuri kavēja kredītu atmaksu, kuriem bija nepieciešama kredītu restrukturizācija, kuri pārtrauca maksāt savus hipotekāros kredītus. Tas bija arī straujās izaugsmes gados. Līdz ar to patlaban slikto kredītu problēma banku sektorā vairs nepastāv,» piebilda Mančinskis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu