«Standard&Poor's» saglabā Latvijas kredītreitingu «A-» līmenī

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskā reitingu aģentūra «Standard&Poor's» saglabā Latvijas kredītreitingu ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā «A-» līmenī, saglabājot arī stabilu nākotnes prognozi, informē Finanšu ministrija.

«Stabila pozīcija «A» reitingu grupā ir ļoti pozitīvs novērtējums un nozīmīgs signāls, lai arvien nodrošinātu ieguldījumiem labvēlīgu vidi,» norāda finanšu ministrs Jānis Reirs (V).

Neskatoties uz Latvijas ekonomikas izaugsmes nelielo samazinājumu šogad, aģentūra tomēr prognozē tās palielināšanos līdz vidēji 3,4% turpmāko trīs gadu periodā. «Standard&Poor's» norāda, ka Latvijas izaugsmes pamatā, līdzīgi kā Igaunijā un Lietuvā, dominē iekšzemes patēriņš un sagaida, ka tas arī turpmāk paliks galvenais ekonomikas izaugsmes dzinējspēks.

«Standard&Poor's» pozitīvi novērtējusi valsts finanšu stāvokli un zemo valsts tīrā parāda līmeni, kas ir viens no zemākajiem eirozonā. Aģentūra prognozē, ka budžeta deficītu turpmākos gados izdosies saglabāt zemā līmenī arī situācijā, kad iespējams nodokļu samazinājums un plānoti lielāki izdevumi valsts aizsardzībai.

Reitinga palielinājumu ierobežojošie faktori saistīti ar ārējo sektoru – aģentūra prognozē tekošā konta deficīta pakāpenisku pieaugumu, piesardzīgas ārvalstu investoru tiešās investīcijas saistībā ar ģeopolitisko situāciju, kā arī nerezidentu depozītu lielā īpatsvara risku.

Stabils nākotnes novērtējums nozīmē, ka aģentūra šobrīd riskus novērtējusi kā līdzsvarotus.

Līdzīgu lēmumu par Latvijas kredītreitinga ilgtermiņa saistībām vietējā un ārvalstu valūtā saglabāšanu «A-» līmenī, saglabājot stabilu nākotnes prognozi, 15. maijā paziņoja arī starptautiskā reitingu aģentūra «Fitch».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu