Rīgas dome atkal mēģinās risināt situāciju ar nelegālajiem pasažieru pārvadātājiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Rīgas pašvaldība sadarbībā ar nozares speciālistiem apņēmusies izstrādāt priekšlikumus grozījumiem Autopārvadājumu likumā, lai noregulētu situāciju ar nelegālajiem pasažieru pārvadājumiem pašvaldībā.

Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejā šodien kārtējo reizi tika apspriests šis jautājums, uzsverot, ka situācija ar nelegālajiem pasažieru pārvadātājiem Rīgā un citiem ar tiem saistītiem pārkāpumiem ir pasliktinājusies.

SIA «Rīgas satiksme» vadītājs Leons Bemhens sēdē stāstīja, ka

sabiedriskā transporta maršrutos šā gada maijā darbojas vismaz 11 nelegālie transportlīdzekļi.

Šie pārvadātāji izmanto uzņēmuma iestrādātos maršrutus, kursējot pēc to kustības sarakstiem, šādi nelegāli pārvadājot pasažierus par zemāku cenu. Pēc SIA «Rīgas satiksme» aplēsēm šie nelegālie pārvadātāji veido ap 150 eiro neiekasētu līdzekļu dienā.

Satiksmes ministrijas pārstāvis Tālivaldis Vectirāns atzina, ka nelegālie pārvadātāji prettiesiski izmanto sabiedriskā transporta iestrādātos maršrutus, izmantojot veiktajiem pārvadājumiem neatbilstošus statusus un radot zaudējumus pašvaldībām un valstij. Viņš skaidroja, ka šā gada vasarā stāsies spēkā grozījumi Autopārvadājumu likumā, ar kuriem tiek precizēta pasažieru neregulāro pārvadājumu definīcija un kuros ietverts deleģējums Ministru kabinetam izdot noteikumus, kas noteiks kārtību, kādā veicami pasažieru neregulārie pārvadājumi.

Vectirāns arī skaidroja, ka ministrija pašlaik apzina visas 119 Latvijas pašvaldības, lai noskaidrotu viņu iebildumus taksometru darbības jomā. Tos apkopojot, ministrija turpināšot sasaukt darba grupas, lai izstrādātu veiksmīgu regulējumu šajā jomā.

Sēdē komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais (GKR) arī informēja, ka Rīgā darbojas ap 2250 taksometru. Starp tiem esot 398 kompānijas, kuras darbojas tikai ar vienu auto un 76 - ar diviem auto.

Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) pārstāvis Lauris Kudiņš informēja, ka, kontrolējot pasažieru pārvadājumu ar vieglajiem taksometriem, šā gada pirmajos četros mēnešos policija konstatējusi piecus ar smēķēšanas aizlieguma prasību neievērošanu saistītus pārkāpumus, 146 ar taksometra aprīkojuma prasību neievērošanu, septiņus - ar skaitītāja lietošanu, 30 - ar vadītāja pienākumu un kvalifikāciju, kā arī 346 - ar ceļu satiksmes noteikumu neievērošanu saistītus pārkāpumus.

Piemēram, laika posmā no 2014.gada 1.janvāra līdz 11.maijam Prāgas ielā 1 un Prāgas ielā 2 reģistrēti 65 notikumi, kas saistīti ar taksometru satiksmes noteikumu pārkāpumiem.

Lai situāciju uzlabotu,

RPP piedāvā grozīt Ministru kabineta noteikumus, izslēdzot skaidras naudas norēķina iespēju.

Tāpat RPP uzskata, ka noteikumos būtu jāiekļauj norma, kas noteiktu, ka, veicot iekšzemes neregulāros pasažieru pārvadājumus, autobusa vadītājs papildus dokumentiem, kas noteikti normatīvos par autopārvadājumiem un ceļu satiksmi, glabā autobusā līguma oriģinālu vai kopiju par iekšzemes neregulāro pasažieru pārvadājumu pakalpojumu sniegšanu un samaksas par pārvadājumu pakalpojumu sniegšanu apliecinošu dokumentu vai kopiju, kas jāiedod pārbaudei pēc kontrolējošo institūciju amatpersonu pieprasījuma.

Pēc klātesošo diskusijas komitejas deputāti vienojās, ka pušu izteiktie situācijas risinājumi uz nākamo sēdi 11.jūnijā tiks apkopoti, izstrādājot lēmumprojektu. Šis projekts ar priekšlikumiem situācijas uzlabošanai tiks nosūtīts attiecīgajām institūcijām.

Rīgas pašvaldībā iespējamie risinājumi nelegālo pārvadātāju darbības ierobežošanai jau iepriekš apspriesti vairākkārtīgi. Tomēr tiesiski šī situācija joprojām nav tikusi sakārtota.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu