ECB: Vāja ekonomikas izaugsme un Grieķijas krīze - risks eirozonas stabilitātei

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Centrālā banka (ECB) ceturtdien paziņoja, ka finanšu stabilitāte eirozonā pēdējā laikā uzlabojusies, taču vāja reģiona ekonomikas izaugsme un Grieķijas krīze varētu radīt riskus nākotnē.

«Eirozonas sistēmiskais saspīlējums pēdējos sešos mēnešos saglabājies zems,» teikts ECB jaunākajā pārskatā par finanšu sistēmas stabilitāti. «Tas arī saistīts ar ECB pasākumiem, kas sākuši sniegt rezultātus.»

Taču, neskatoties uz šīm pazīmēm par ekonomikas apstākļu uzlabošanos, riski par turpmāku zemu izaugsmi joprojām rada sarežģījumus finanšu stabilitātei eirozonā, norāda ECB.

Vienlaikus banka arī pauž bažas par nespēju panākt vienošanos par Grieķijas glābšanas programmu, kas varētu palielināt finansēšanas izmaksas citām eirozonas valstīm.

Tāpat iespējamus riskus rada tā dēvētais ēnu banku sektors, kas ietver nebanku finanšu starpniekus, kuri nodrošina tradicionālajām komercbankām līdzīgus pakalpojumus, kas nav pakļauti tiem pašiem stingrajiem noteikumiem, uzver ECB.

ECB arī norāda, ka banku rentabilitāte saglabājas vāja zemo procentu likmju dēļ, bet Grieķijas bankas kļuvušas jo sevišķi vārīgas, ņemot vērā neskaidrību attiecībā uz Grieķijas nākotni eirozonā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu