Latvijas konkurētspēja ir zemākā Baltijas valstu vidū

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvija ir atzīta par 43 konkurētspējīgāko valsti pasaulē salīdzinājumā ar 35.pozīciju pērn, tomēr tas joprojām ir sliktākais rādītājs Baltijas valstu vidū, liecina ietekmīgā Šveicē bāzētā starptautiskā menedžmenta attīstības institūta IMD gadskārtējais pētījums, kurš aptver 61 pasaules valsti.

Lietuva šogad IMD konkurētspējas indeksā ir apsteigusi Igauniju un ierindojusies 28.vietā, kas ir par sešām pozīcijām augstāk nekā pērn. Savukārt Igaunija ir atkāpusies par vienu pozīciju un šogad 61 valsts vidū atzīta par 31.konkurētspējīgāko.

IMD vērtējumā konkurētspējīgākās valsts titulu pasaulē šogad ir saglabājušas ASV. Honkonga ir pakāpusies par divām pozīcijām un ierindojusies 2.vietā, bet 3.vietu ir saglabājusi Singapūra, kam seko pagājušā gada 2.vietas ieguvēja Šveice. Tālāk pirmajā konkurētspējīgāko valstu desmitniekā ir Kanāda, Luksemburga, Norvēģija, Dānija, Zviedrija un Vācija,

Somija ir ierindojusies 20.vietā, Ķīna - 22.vietā, Japāna ‒ 27.vietā, Polija - 33.vietā, Spānija - 37.vietā, Turcija ‒ 40.vietā, Krievija ‒ 45.vietā, Ungārija - 48.vietā, Grieķija - 50.vietā, Bulgārija ‒ 55.vietā, Brazīlija ‒ 56.vietā, bet pēdējo piecnieku veido Mongolija, Horvātija, Argentīna, Ukraina un Venecuēla.

Pētījumā, kas tiek publicēts kopš 1989.gada, konkurētspējas izvērtējumā ņemti vērā makroekonomikas rādītāji, valdības un uzņēmumu darbības efektivitāte, izglītības, tehnoloģiju attīstības un veselības aprūpes līmenis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu