ES nākamā gada budžetu plāno par aptuveni 2,3 miljardiem eiro lielāku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters

Lai atbalstītu Eiropas ekonomikas atveseļošanos un palīdzētu uzlabot dzīvi Eiropā un ārpus tās, Eiropas Komisija ierosinājusi Eiropas Savienības (ES) 2016.gada budžetu - 143,5 miljardus eiro - maksājumu apropriācijās.

ES 2015.gada budžets tika apstiprināts 141,2 miljardu eiro apmērā.

Paredzēts, ka 2016.gadā naudu ieguldīs, lai veicinātu inovācijas, radītu darbvietas, sekmētu konverģenci starp dalībvalstīm un starp reģioniem, efektīvāk risinātu migrācijas jautājumu un vēl vairāk stiprinātu ES kā globālo procesu dalībnieces lomu, liecina EK paziņojums. Priekšlikums iekļauj arī iemaksas Eiropas Stratēģisko investīciju fondā (ESIF), kas ir Investīciju plāna Eiropai pamatā. Budžeta projekts tiks nosūtīts Eiropas Parlamentam (EP) un ES dalībvalstīm, kas kopīgi pieņems lēmumu par galīgo budžetu.

EK priekšsēdētāja vietniece budžeta un cilvēkresursu jautājumos komisāre Kristalīna Georgijeva norāda, ka mūsdienu ekonomikā kā nekad agrāk ir svarīgi pārdomāti izmantot nodokļu maksātāju naudu.

«Mūsu 2016.gada budžets atbalsta ekonomikas atveseļošanu, investējot izaugsmē un nodarbinātībā, kā arī palīdzot risināt ārējās problēmas, piemēram, migrāciju. Mēs risinām visneatliekamākās vajadzības Eiropā, un mūsu mērķis ir panākt pēc iespējas labākus rezultātus,» pauda Georgijeva.

Nākamā gada ES budžeta projekta galvenās iezīmes ir gandrīz pusi jeb 66,58 miljardus eiro izmantot, lai veicinātu izaugsmi, nodarbinātību un konkurētspēju. Tāpat plānots atbalsts EK politikas prioritātēm, piemēram, enerģētikas savienībai un digitālajam vienotajam tirgum, izmantojot tādas programmas kā Eiropas infrastruktūras savienošanas instruments, kam atvēlēts 1,67 miljardi eiro nākamajā gadā.

Tikmēr 1,8 miljardi eiro jeb par 30% vairāk nekā 2015.gadā paredzēti «Erasmus +», Eiropas programmai izglītībai, apmācībai, jaunatnei un sportam, kas dos iespēju vairāk nekā četriem miljoniem cilvēku strādāt un mācīties visā ES.

Savukārt konkurētspējas, pētniecības un inovāciju veicināšanai, izmantojot tādas programmas kā «Apvārsnis 2020», paredzēti 10 miljardi eiro 2016.gadā, kas ir par 11,6% vairāk nekā 2015.gadā. Tāpat 2 miljardi eiro un 500 miljoni eiro paredzēti ESIF Garantiju fondam, lai atraisītu 315 miljardus eiro ieguldījumiem Eiropā. ESIF regula, tostarp jaunās investīciju struktūras budžeta aspekti, ir atkarīgi no pašlaik noritošajām sarunām starp EP un dalībvalstīm.

Lauksaimniekiem paredzēti 42,86 miljardi eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu