UR: Ir daļēji novērsta iespēja uzņēmumu pārņemt nelikumīgi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Veicot grozījumus Komerclikumā, ir daļēji novērstas darbības, kas saistītas ar uzņēmuma nelikumīgu pārņemšanu, LTV raidījumā «Rīta Panorāma» teica Uzņēmumu reģistra (UR) valsts galvenā notāre Guna Paidere.

Viņa atgādināja, ka 2013.gada 2.maijā tika pieņemts likumprojekts «Grozījumi Komerclikumā», ar kuru bija paredzēts ieviest «antireiderisma noteikumus», kuri stājās spēkā 2013.gada 1.jūlijā. Likumā tika noteikts, ka līdz 2013.gada 30.jūnijam komercreģistrā reģistrētām sabiedrībām ar ierobežotu atbildību (SIA) atbilstoši Komerclikuma grozījumiem jāsastāda aktuālais dalībnieku reģistrs un ne vēlāk kā līdz 2015.gada 30.jūnijam jāiesniedz komercreģistra iestādei.

21.maijā Saeimā apstiprinātie Komerclikuma grozījumi paredz mazināt administratīvo slogu uzņēmumiem saistībā ar tā dēvētajiem antireiderisma grozījumiem, kas paredz izmaiņas dalībnieku reģistrā, nosakot, ka SIA līdz 2015.gada 30.jūnijam Uzņēmumu reģistrā jāiesniedz dalībnieku reģistra pirmais nodalījums. Šī prasība noteiktajā termiņā paliek saistoša visām divu un vairāku dalībnieku SIA, kas reģistrētas līdz 2013.gada 30.jūnijam. SIA, kurās ir viens dalībnieks, dalībnieku reģistra nodalījumu iesniedz vienlaikus ar citām izmaiņām, kas skar daļu pāreju vai izmaiņas pamatkapitālā. Līdz ar to viena dalībnieka SIA nav speciāli jādodas uz Uzņēmumu reģistru tikai tāpēc, lai iesniegtu pirmo dalībnieku reģistra nodalījumu - to varēs izdarīt vienlaikus ar citām izmaiņām.

Paidere skaidroja, ka antireiderisma noteikumi pieņemti, jo Latvijā 2012.gadā bija manāmi mēģinājumi nelikumīgi pārņemt uzņēmumus, viltojot īpašnieku dokumentus.

Otra būtiska lieta, ko noteica Komerclikuma grozījumi no 2014.gada 1.janvāra: līdz 2016.gada 30.jūnijam SIA un AS bija jāveic pamatkapitāla pārreģistrācija eiro. Savukārt šogad 21.maijā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Komerclikumā, paredzot, ka UR varēs lemt par automātisku pamatkapitāla pārveidošanu uz eiro visām kapitālsabiedrībām.

UR valsts galvenā notāre skaidroja, ka 80% Latvijā ir viena īpašnieka SIA, un reformai par pamatkapitāla pārveidošanu uz eiro un dokumentu sakārtošanu nav beigu termiņa, tomēr, to izdarot līdz 2016.gada 30.jūnijam, uzņēmējiem nav tik stingras prasības un nav arī jāmaksā valsts nodeva.

Jau rakstīts, ka UR pārstāvji Saeimas atbildīgās komisijas deputātus iepriekš informēja, ka līdz šim tikai 16% no, piemēram, viena īpašnieka sabiedrībām ar ierobežotu atbildību (SIA) ir iesniegušas pieteikumu pamatkapitāla pārejai uz eiro. Ja izmaiņas nepieņemtu, tad vairāk nekā 93 000 uzņēmumu būtu jāsteidzas uz UR veikt grozījumus, taču pēc grozījumu pieņemšanas tas vairs obligāti nebūs jādara vairāk nekā 74 000 SIA, kurās nav riska, ka pārejas rezultātā kādam no īpašniekiem pieaugtu ietekme uzņēmumā, iepriekš norādījuši UR pārstāvji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu