Nedēļas laikā vidējā elektroenerģijas tirgus cena Latvijā auga par 13%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Pagājušajā nedēļā vidējā elektroenerģijas cena Latvijā un Lietuvā auga līdz 40,87 eiro par megavatstundu (MWh), kas bija par 13% lielāka nekā iepriekšējā nedēļā, liecina AS «Latvenergo» apkopotā informācija par elektroenerģijas tirgus cenām «Nord Pool Spot» biržā šā gada 21.nedēļā.

Līdz ar mazāku ūdens pieteces daudzumu Daugavā un tādējādi mazāku hidroelektrostaciju izstrādi Latvijas kopējais izstrādātais elektroenerģijas apjoms samazinājās par 8%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, tādējādi veicinot elektroenerģijas cenu kāpumu. Latvijā un Lietuvā cenas pagājušajā nedēļā svārstījās no 19,76 eiro līdz 73,11 eiro par MWh.

Savukārt Igaunijā pagājušajā nedēļa vidējā elektroenerģijas tirgus cena biržā bija 32,63 eiro par MWh. Igaunijā cenas pagājušajā nedēļā svārstījās no 11,67 eiro līdz 62,91 eiro par MWh. Cenu samazinājumu veicināja remontdarbu pārtraukšana «Estlink» starpsavienojumā starp Somiju un Igauniju, kas ļāva vidējai importa pieejamai kapacitātei nedēļas izteiksmē pieaugt līdz 842 megavatiem (MW), salīdzinot ar tikai 342 MW iepriekšējā nedēļā.

Līdz ar to stundu skaits, kad elektroenerģijas cenas Igaunijā ir vienādas ar elektroenerģijas cenām Somijā, bija 62%. Tikmēr stundu skaits, kad cenas Igaunijā un Latvijā ir vienādas, samazinājās līdz 40%.

Pagājušajā nedēļā Baltijā elektrostacijas saražoja 66% no Baltijā nepieciešamās elektroenerģijas. Visvairāk elektroenerģijas importēja Lietuva - 62% no kopējā patēriņa. Latvija pagājušā nedēļā importēja 38% no kopējā elektroenerģijas patēriņa, bet Igaunija saražoja par 6% vairāk elektroenerģijas, nekā patērēja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu