Latvijā «tax free» pirkumu skaits četros mēnešos samazinājies par 24%

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Latvijā četros mēnešos ārvalstu tūristi retāk nekā attiecīgjā laikā pērn izmantojuši iespēju saņemt atpakaļ pievienotās vērtības nodokli (PVN) par pirkumiem, lietojot «Tax Free Shopping» (TFS) pakalpojumu, - pirkumu skaits ir samazinājies par 24%, pastāstīja PVN atmaksas pakalpojuma nodrošinātāja «Global Blue Latvija» vadītāja Vineta Kalmane.

Viņa norādīja, ka arī «tax free» pirkumu pārdošanas apmēri šogad četros mēnešos ir samazinājušies par 24%. Savukārt vidējā pirkuma summa bija 293 eiro, kas ir tādā pašā līmenī kā pagājušajā gadā attiecīgajā laika periodā.

Vienlaikus viņa atzīmēja, ka Krievijas tūristi, kas visvairāk lieto TFS pakalpojumu, ir iztērējuši par 38% mazāk nekā pagājušajā gadā attiecīgajā laika posmā. «Pozitīva zīme ir tā, ka vidējie izdevumi, pretēji iepriekšējam gadam, nav samazinājušies, bet Krievijas tūristi iepirkās mazāk, kas ir saistīts ar vispārējo Krievijas tūristu skaita samazinājumu, kā arī rubļa vērtības kritumu,» pastāstīja Kalmane, piebilstot, ja 72% TFS pakalpojumu lietotāju pagājušajā gadā bija tūristi no Krievijas, tad to īpatsvars šogad ir samazinājies līdz 62%.

Tāpat par 21% ir samazinājies Ukrainas tūristu, kas iepirkušies, izmantojot TFS pakalpojumu, skaits, kā arī par 15% - līdz 461 eiro to vidēji pirkumu summa.

Vienlaikus stabili ir pieaudzis Uzbekistānas (+39%) un Ķīnas (+3,2 reizes) tūristu, kas izmanto TFS pakalpojumu, veikto «tax free» pirkumu skaits, kā arī vidējā pirkuma summa. Uzbekistānas tūristu vidējā pirkumu summa bija 598 eiro, kas ir 20% pieaugums, savukārt Ķīnas tūristu vidējā pirkuma summa četros mēnešos bija 444 eiro, kas ir 8% pieaugums.

Savukārt Baltkrievijas tūristu, izmantojot TFS pakalpojumu, veikto pirkumu pārdošanas apmēri četros mēnešos ir pieauguši par 3%, bet Kazahstānas tūristu - par 39%.

Rīgā nodokļa atmaksu par «Tax Free Shopping» pakalpojumu var saņemt pircēji, kas nav Eiropas Savienības valstu rezidenti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu