«Baltkrievijas naftas kompānija» pirks termināli Rīgā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Baltkrievijā ražoto naftas produktu eksportētāja «Baltkrievijas naftas kompānija» (BNK) iegādāties Rīgas brīvostā strādājošo SIA «Woodison terminal», vēsta TV3 raidījums «Nekā personīga».

Darījums ar baltkrieviem gatavots divus gadus, vēsta raidījums. Tas vēl nav noslēdzies, bet zināms, ka Baltkrievijas valsts uzņēmums pirks daļas Rīgas ostā strādājošajā firmā. Pirkuma summas uzņēmumi neatklāj. Minska esot izvēlējusies turpmāk kālija kravas sūtīt caur Klaipēdas ostu, bet naftas produktus caur Rīgu.

Rīgas domes vicepremjers Andris Ameriks raidījumam norāda, ka reālu rezultātu no noslēgtā līguma varēs sagaidīt tikai pēc trīs līdz diviem gadiem. Viņš skaidro, ka lielākā «Woodison terminal» problēma ir tā, ka tas atrodas kanālā pie Kundziņsalas, kur dziļums neesot īsti piemērots lielajiem kuģiem.

Ņemot vērā nepieciešamību modernizēt termināli, viņš uzskata, ka rezultātu no noslēgtā līguma var sagaidīt tikai pēc vairākiem gadiem.

Raidījums arī vēsta, ka Baltkrievu uzņēmumam solīti izdevīgi Latvijas dzelzceļa tarifi. Jauna dzelzceļa atzara izbūve izmaksāšot 15 miljonus dolāru.

«Woodison terminal» īpašnieki savulaik bija kādreizējie Valsts drošības komitejas darbinieki Juris Šabašovs un Vladimirs Komogorcevs. Tagad uzņēmums pieder ofšoram Kiprā. Valdē strādā Andrejs Maksimovs un Oļegs Čerņikovs, kura vārdi medijos izskanējuši pagājušajā gadā saistībā ar iespējamu nelegālas degvielas tirgošanu vairākās mazās degvielas stacijās.

Uzņēmuma apgrozījums 2013.gadā bijis 4 484 384 eiro, kas ir par 26% mazāk nekā gadu iepriekš, liecina SIA «Firmas.lv» informācija. Savukārt uzņēmuma peļņa pieaugusi par 22% un bijusi 992 450 eiro. Dati par uzņēmuma 2014.gada apgrozījumu un peļņu nav publiskoti.

LETA 2013.gada nogalē ziņoja, ka BNK plāno uzbūvēt jaunu vai iegādāties jau funkcionējošu termināli Rīgas vai Ventspils ostā, to intervijā laikrakstam «Biznes&Baltija» atzina BNK 2012.gadā Latvijā nodibinātās naftas produktu vairumtirdzniecības firmas SIA «TransBaltic Oil» valdes priekšsēdētājs Andrejs Markuševs.

Rīga ir vistuvākā osta Novopolockas naftas pārstrādes rūpnīcai «Naftan», kuras produkciju eksportē «TransBaltic Oil», savukārt Ventspilī var ienākt lielākas ietilpības un iegrimes kuģi, katras ostas priekšrocības skaidroja Markuševs.

Savukārt šā gada 21.aprīlī laikraksts «Biznes Vesti» vēstīja, ka BNK plāno Latvijā atvērt degvielas uzpildes stacijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu