Krievija sola stingru pozīciju, ja Ukraina neatmaksās savu parādu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs sestdien paziņoja, ka viņa valdība ieņems «stingru pozīciju», ja Ukraina piedzīvos savu parādu maksātnespēju, tostarp neizpildot saistības par trīs miljardu ASV dolāru (2,7 miljardu eiro) aizņēmumu no Maskavas.

Intervijā valsts televīzijas kanālam «Rossija» Medvedvs sacīja, ka Ukrainas nespēja atmaksāt savu parādu vai lēmums iesaldēt maksājumus varētu likt Krievijai iebilst pret jauniem Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) aizdevumiem Krievijai.

Konflikts starp prokrieviskajiem separātistiem Ukrainas rūpnieciski attīstītajos austrumos, par kuru Ukrainas centrālā valdība vaino Krieviju, lielā mērā ir saasinājis ekonomiskās grūtības šajā bijušajā padomju republikā.

Medvedevs norādīja, ka Ukrainas centrālās valdības pēdējā laika soļi, lai iesaldētu parāda maksājumus, «izskatās pēc boļševiku atteikuma atmaksāt cariskās valdības parādu».

«Ja patiešām tas tiks darīts tā, tas bez šaubām nozīmēs Ukrainas defoltu,» Krievijas premjerministrs komentēja iespējamo parāda iesaldēšanu.

«Tas ietekmēs viņu sarunu procesu ar Starptautisko Valūtas fondu. Mēs tādā gadījumā ieņemsim maksimāli stingru pozīciju un aizstāvēsim savas nacionālās intereses,» uzsvēra Medvedevs.

Ukrainas parlaments šonedēļ nobalsoja par tiesībām valdībai nepieciešamības gadījumā atlikt maksājumus starptautiskajiem aizdevējiem, kas izraisīja saniknojumu no Krievijas puses, kas līdz gada beigām sagaida, ka Ukraina atmaksās trīs miljardu ASV dolāru aizdevumu, ko Krievija izsniedza 2013.gada decembrī - vien dažus mēnešus pirms prokrieviski noskaņotā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča režīma sabrukšanas. Pēc gāšanas tautas protestos Janukovičs aizbēga uz Krieviju.

Ukrainas pašreizējā rietumnieciski noskaņotā valdība steidz noslēgt parāda restrukturizācijas vienošanos ar kreditoriem pirms nākamās SFV valdes sēdes jūnijā. Tās mērķis ir panākt 15 miljardu eiro ietaupījumu, lai varētu saņemt nākamo daļu no SVF 17,5 miljardu ASV dolāru (15,6 miljardu eiro) plašās aizdevuma programmas.

Tomēr sarunas ir sarežģītas, un Ukraina pagājušajā nedēļā kritizēja aizdevējus par «vēlmes iesaistīties dialogā trūkumu».

Medvedevs atkārtoti norādīja, ka Krievija «neplāno neko restrukturizēt» un iebildīs pret jauniem SVF aizdevumiem, ja Ukraina piedzīvos defoltu.

«Mēs vienatnē nevaram neko bloķēt.., tomēr dabiski, ka mēs par to runāsim,» Krievijas premjers teica sestdien publicētajā intervijā. Viņš piebilda, ka nesenais parlamenta balsojums Ukrainā «ietekmē citu kreditoru un citu SVF dalībvalstu pozīciju».

Ukraina pirmo piecu miljonu ASV dolāru (4,5 miljardu eiro) maksājumu no SVF programmas saņēma martā. Tā izjūt Rietumvalstu spiedienu veikt reformas savā ekonomikā pēc gadiem ilgas sliktas pārvaldības un korupcijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu