Anglijas Banka izvērtē riskus, ko radītu Lielbritānijas izstāšanās no ES

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Lielbritānijas centrālā banka - Anglijas Banka - paziņojusi, ka veic izpēti par ekonomikas riskiem gadījumā, ja Lielbritānija izstātos no Eiropas Savienības (ES), laikā, kad premjerministrs Deivids Kamerons sāk sarunas ar ES līderiem pirms vēlētājiem solītā referenduma par dalību blokā.

Centrālās bankas pētījums, kuram varētu būt liela ietekme uz diskusijām par Lielbritānijas nākotni bloka, bija plānots kā slepens dokuments, tomēr informācija par to nejauši tika nosūtīta elektroniskā pasta vēstulē laikraksta «The Guardian» redaktoram.

Kamerons izmantoja šonedēļ Rīgā notikušo ES Austrumu partnerības samitu, lai sāktu sarunas par Lielbritānijas dalības ES noteikumu maiņu. Viņš cer, ka referendumā par Lielbritānijas dalību blokā, kuru vēlētājiem ir solījis 2017.gadā, varēs prezentēt reformu paketi.

«Šodien [piektdien] informācija saistībā ar plānoto slepeno bankas darbu pie iespējamām ietekmēm, ko radītu noteikumu pārskatīšanas sarunas un nacionālais referendums par Lielbritānijas dalību Eiropas Savienībā, nonāca publiskajā telpā,» teikts Anglijas Bankas paziņojumā.

«Nevajadzētu būt pārsteigumam, ka banka uzņemas tādu darbu par paziņotu valdības politiku,» tā piebilda.

«Ir daudz ekonomikas un finanšu jautājumu, kas rodas kontekstā ar noteikumu pārskatīšanu un nacionālo referendumu. Viena no bankas atbildībām ir novērtēt tos jautājumus, kas saistīti ar tās mērķiem,» paskaidroja Anglijas Banka.

Tās paziņojumā uzsvērts, ka «nav saprātīgi» runāt par projektu publiski, tomēr Anglijas Banka norādīja, ka «piemērotā laikā» publiskos detalizētāku informāciju par šo darbu.

Savā pirmajā ārvalstu braucienā kopš uzvaras Lielbritānijas parlamenta vēlēšanās pirms divām nedēļām Kamerons pauda pārliecību par to, ka panāks vienošanos par ES reformām pirms referenduma, tomēr brīdināja, ka process ietvers savus «kāpumus un kritumus».

Konservatīvo spēku līderis ir teicis, ka aizstāvēs Lielbritānijas palikšanu ES, ja varēs panākt izmaiņas, kas ietver arī to, ka migrantiem no ES dalībvalstīm ir sarežģītāk saņemt valsts pabalstus Lielbritānijā.

Sabiedriskās domas aptaujas pašlaik liecina, ka Lielbritānijas iedzīvotāju vairākums varētu atbalstīt palikšanu ES.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu