Vācijas finanšu ministrs neizslēdz Grieķijas defolta iespējamību

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šoible ir paziņojis, ka nevar kategoriski izslēgt Grieķijas parāda defolta iespējamību, kamēr Atēnas turpina sarunas ar saviem kreditoriem, teikts viņa intervijā ASV laikrakstam «The Wall Street Journal» un Francijas laikrakstam «Les Echos».

Atbildot uz reportieru jautājumu, vai viņš atkārtotu 2012.gadā pausto apliecinājumu, ka Grieķijai nebūs defolta, Šoible sacīja: «Man būtu ļoti smagi jāpadomā, pirms es to atkārtotu pašreizējā situācijā.»

Grieķijas premjera Alekša Cipra kreisi radikālā un pret taupības pasākumiem noskaņotā valdība, cīnoties ar recesiju un likviditātes trūkumu, jau vairākus mēnešus turpina sarunas ar Eiropas Savienību (ES), Eiropas Centrālo banku (ECB) un Starptautisko valūtas fondu (SVF), mēģinot panākt, lai šie kreditori izmaksātu pēdējo starptautiskā aizdevuma daļu 7,2 miljardu eiro apmērā. Kreditori atsakās to darīt, kamēr Grieķija neapņemsies veikt noteiktas ekonomiskās reformas.

«Grieķijas tautas suverēnais, demokrātiskais lēmums ir atstājis mūs ļoti grūtā situācijā,» sacīja Šoible, ar šo lēmumu saprotot Grieķijas parlamenta vēlēšanas, kuru rezultātā janvārī nāca pie varas Cipra valdība.

Šoible, kurš aizstāv skarbas reformas un taupības politiku, noraidīja ideju apspriest trešo starptautisko aizdevumu Grieķijai pirms pašreizējās aizdevuma programmas pabeigšanas.

«Grieķijai vēl jāpabeidz šī programma, tai vairs nav primārā pārpalikuma, kāds bija pērn, un tā ir vairākkārt teikusi, ka negrib jaunu programmu,» sacīja Šoible.

Bijušais Grieķijas premjers sociālists Georgs Papandreu trešdien aicināja tagadējo valdību panākt kompromisa vienošanos ar starptautiskajiem kreditoriem un pēc tam rīkot referendumu par šo vienošanos. «Pārliecinošs vairākums grieķu grib palikt eiro zonā, neraugoties uz ciešanām, kuras viņi pārdzīvojuši,» Papandreu sacīja savā runā Portugāles pilsētā Eštorilā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu