Paplašina uzņēmumu ienākuma nodokļa atlaižu saņēmēju loku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Valdība šodien atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumu paplašināt uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) atlaižu saņēmēju loku.

Grozījumi noteikumos «Atbalstāmo investīciju projekta apstiprināšanas un īstenošanas kārtība» paredz, ka projekta pieteikumu varēs iesniegt ne tikai komercsabiedrības, bet visi likumā «Par uzņēmumu ienākuma nodokli» minētie saimnieciskās darbības veicēji un ārvalstu komercsabiedrības, kuras reģistrētas Latvijā kā nodokļu maksātājas.

Noteikumos arī noteikts, ka komersantiem, kas vēlēsies piemērot UIN atlaidi, projekta īstenošanas laikā būs jānodala sākotnējo ilgtermiņa ieguldījumu izmaksas un atbalstāmās nozares finanšu plūsma no neatbalstāmo nozaru ieguldījumu izmaksām un finanšu plūsmas.

Tāpat noteikumi ir papildināti ar jaunu punktu, kas nosaka, ka gadījumā, ja joprojām nav pietiekami daudz informācijas, lai izvērtētu projekta pieteikuma atbilstību kvalitātes kritērijiem, projektu izvērtēšanas komisija attiecīgajā kvalitātes kritērijā varēs piešķirt zemāko vērtējumu.

Noteikumi nosaka papildu gadījumus, kad komisija projekta vērtēšanu neturpina, proti, gadījumā, ja projekta iesniedzējs pēc komisijas pieprasījuma neiesniedz projekta vērtēšanai nepieciešamo papildu informāciju, kā arī gadījumā, kad projekta iesniedzējs lūdz EM pārtraukt projekta vērtēšanu.

Savukārt, lai samazinātu jautājumu izskatīšanas skaitu Ministru kabinetā, noteikumi arī nosaka, ka gadījumos, kad projektā, kurā plānotās investīcijas ir virs 100 miljoniem eiro un kurā uzņēmums vēlas saņemt nodokļu atlaidi arī summai, kas pārsniedz 100 miljonus eiro, EM izskatīšanai Ministru kabinetā virzītu rīkojuma projektu ar nosacījumu, ka projektu varēs sākt tikai pēc tam, kad Eiropas Komisija būs pieņēmusi lēmumu par atbalstāmo investīciju projekta saderīgumu ar Eiropas Savienības iekšējo tirgu.

Lai samazinātu administratīvo slogu komersantiem, katru gadu gatavojot atskaites par iepriekšējā gadā veiktajiem sākotnējiem ilgtermiņa ieguldījumiem un to projekta īstenošanas gaitu, noteikumi turpmāk noteiks, ka informācija par veiktajiem sākotnējiem ilgtermiņa ieguldījumiem ir jāiesniedz vienu reizi, noslēdzot projekta īstenošanu. Savukārt informācija par projekta īstenošanas gaitu (projekta ietekme uz saimnieciskās darbības rādītājiem) ir jāiesniedz pēc projekta īstenošanas par projekta īstenošanas laiku kopumā, kā arī trīs gadus pēc projekta īstenošanas, sniedzot informāciju par iepriekšējo gadu.

Tāpat noteikumi paredz pagarināt projektu iesniegšanas termiņu līdz 2020.gada 1.oktobrim atbalstāmo investīciju projekta statusa iegūšanai, kas dod tiesības piemērot UIN atlaidi, līdz ar to paredzama pozitīva ietekme uz uzņēmumu ienākuma nodokļa maksātāju ieguldījumu apjomu uzņēmējdarbības attīstības veicināšanai. Paredzams, ka samazināsies administratīvais slogs tiem UIN maksātājiem, kas būs saņēmuši pozitīvu Ministru kabineta lēmumu atbalstāmo investīciju projektu īstenošanai.

Jau ziņots, ka kopš 2011.gada UIN atlaides par investīcijām projektos piešķirtas vairākiem uzņēmumiem.

Atbalstīti «Dobeles dzirnavnieka», «Baltic Crystal», «Tērvetes AL», «AKG Thermotechnik Lettland», «Metalleks», «L-Ekspresis», «Olainfarm», «Latvijas Mobilā telefona», «Stora Enso Latvija», «Latvijas Finiera», «Bite Latvija», «Cross Timber Systems», «Livonia Print», «Plantos», «Kronospan Riga», «Rīgas piena kombināta», «PNB Print», «Aduga», «Alfa agro», «Tecnopali North Europe», «Rīgas elektromašīnbūves rūpnīcas», «Cotton Club Liepāja» un «Valmieras stikla šķiedras» projekti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu