Līzinga un kreditēšanas pakalpojumu sniedzējiem būs jāiesniedz VID deklarācijas par klientu maksājumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Patlaban ir izplatīta prakse, ka fiziskās personas, kurām nav regulāru ienākumu, regulāri veic kredīta vai līzinga maksājumus par iegādāto nekustamo īpašumu vai transportlīdzekli. Tāpēc, lai novērstu, iespējams, pelēkās ekonomikas izplatīšanos, plānots ieviest informatīvās deklarācijas patērētāju kreditētājiem, liecina Ministru kabineta komitejas akceptētais likumprojekts.

Ņemot vērā šo finanšu pakalpojumu plašo izplatību, ir būtiski pārliecināties, ka personas izdevumi, kas saistīti ar kredīta atmaksu vai regulāriem līzinga maksājumiem, nepārsniedz deklarētos ienākumus.

Šādu informatīvo deklarāciju iesniegšana ļautu Valsts ieņēmumu dienestam (VID) apzināt personu loku, kas, iespējams, nav reģistrējušas visus gūtos ienākumus, un šādas normas esamība jau pati preventīvi sniegtu pozitīvu iespaidu uz nodokļu maksātāju attieksmi pret nodokļu nomaksas disciplīnu, zinot, ka informācija par veiktajiem līzinga un kreditēšanas pakalpojumiem būs pieejama VID.

Akceptētais likumprojekts paredz ieviest jaunu informatīvo deklarāciju, nosakot pienākumu nodokļu maksātājiem, kas sniedz patērētāju kreditēšanas pakalpojumus, vienu reizi gadā līdz sekojošā gada 1.februārim Ministru kabineta noteiktā kārtībā sniegt ziņas par fiziskās personas - Latvijas rezidenta - veiktajiem līzinga vai kredīta un ar to saistīto procentu maksājumiem, kuru summa mēnesī pārsniedz 360 eiro, vai šādu iemaksu kopsumma kalendārā gada laikā pārsniedz 4320 eiro.

Likumprojektā paredzēts, ka informatīvo deklarāciju, sākot no 2016.gada 1.janvāra, sniedz vienu reizi gadā ik gadu līdz 1.februārim. Tādējādi pirmo reizi informatīvo deklarāciju iesniedz līdz 2016.gada 1.februārim par 2015.gadu.

Atbalstot šo priekšlikumu, fiskālā ietekme tam 2016.gadā būtu 5,5 miljoni eiro, bet 2017.gadā - jau 4,5 miljoni, iepriekš informēja Finanšu ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu