Nākamo divu nedēļu laikā vairākām iedzīvotāju kategorijām obligāti jāiesniedz gada ienākumu deklarācija

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Nākamo divu nedēļu laikā līdz 1.jūnijam vairākām iedzīvotāju kategorijām obligāti jāiesniedz gada ienākumu deklarācija par 2014.gadā gūtajiem ienākumiem, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Lai deklarācijas aizpildīšana būtu ērtāka un vienkāršāka, VID aicina to darīt elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS).

VID atgādina, ka gada ienākumu deklarācija par 2014.gadā gūtajiem ienākumiem obligāti līdz 2015.gada 1.jūnijam jāiesniedz tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri veikuši saimniecisko darbību, piemēram, ir individuālā uzņēmuma īpašnieki, izīrē savu īpašumu, ir zemnieku saimniecības īpašnieki, ir guvuši ienākumus no profesionālās darbības.

Tāpat līdz 1.jūnijam ienākumu deklarācija jāiesniedz tiem iedzīvotājiem, kuri guvuši ienākumus ārvalstīs, tostarp jūrniekiem, kuri bijuši nodarbināti uz starptautiskos pārvadājumos izmantojama kuģa, guvuši ar nodokli neapliekamos ienākumus, kas kopumā 2014.gadā pārsniedza 4000 eiro, piemēram, gūti ienākumi no personiskās mantas pārdošanas, guvuši ienākumus, kuri apliekami ar 10% nodokļa likmi, piemēram, ienākumu no kapitāla, ienākumu no augoša meža vai kokmateriālu pārdošanas, un no kuriem nodoklis nav ieturēts ienākuma izmaksas vietā, kā arī tiem, kas guvuši citus ar nodokli apliekamus ienākumus, no kuriem izmaksas vietā nav ieturēts nodoklis, tostarp no fiziskām personām saņemti dāvinājumi, kas ir apliekami ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

VID vērš uzmanību, ka jau otro gadu fiziskajām personām - saimnieciskās darbības veicējiem, kā arī individuālo uzņēmumu, tostarp zemnieku un zvejnieku saimniecību īpašniekiem, kuri ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāji, - gada ienākumu deklarācija ir obligāti jāiesniedz elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu (EDS).

VID atgādina, ka, lai kļūtu par EDS lietotāju, vairs nav jāslēdz arī līgums ar VID, bet ikviens var pieslēgties un lietot EDS, izmantojot savas internetbankas lietotājvārdu un paroli, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes izsniegto eID viedkarti vai VAS «Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs» izsniegto elektronisko paraksta viedkarti (e-parakstu).

Tās fiziskās personas, kuras neveic nekāda veida saimniecisko darbību un brīvprātīgi vēlas iesniegt gada ienākumu deklarāciju, lai saņemtu atpakaļ pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli par attaisnotajiem izdevumiem - apmaksātajiem izglītības un ārstniecības pakalpojumiem, iemaksām pensiju fondos, veiktajiem apdrošināšanas prēmiju maksājumiem atbilstoši dzīvības apdrošināšanas līgumam un citiem -, var iesniegt gada ienākumu deklarāciju par 2014.gadu kopā ar attaisnojuma dokumentiem (čekiem un kvītīm) līdz pat 2018.gada 16.jūnijam. 2015.gada laikā vēl var pieprasīt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli arī par 2012. un 2013.gadu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu