Darījumu skaits ar jaunajiem dzīvokļiem samazinājies par 44%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Salīdzinot ar 2014.gada pirmo ceturksni, šī gada pirmajā ceturksnī darījumu skaits ar jaunajiem dzīvokļiem samazinājies par 44%, bet kopējā darījumu summa par 47%, teikts nekustamo īpašumu kompānijas «Latio» mājokļu tirgus pārskatā.

Pagājušajā gadā notikušās izmaiņas Imigrācijas likumā un nenoteiktība ar tā saucamo nolikto atslēgu principu mazināja nerezidentu interesi par nekustamo īpašumu Latvijā un bremzēja kreditēšanu vietējā tirgū, kas negatīvi ietekmēja aktivitāti jauno dzīvokļu segmentā šī gada pirmajos mēnešos, norādīts pārskatā.

Šī gada pirmajā ceturksnī jauno dzīvokļu tirgus bija nogaidoši stabils - vidēji 80 līdz 90 darījumi par kopējo summu aptuveni astoņi miljoni eiro mēnesī.

Jauno dzīvokļu īpatsvars mājokļu tirgū Rīgā pirmajā ceturksnī samazinājās un bija 22%. 2014.gadā caurmērā 29% dzīvokļu darījumu bija jaunajos projektos, atgādina «Latio».

Par 11 procentpunktiem, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, ir pieaudzis nerezidentu darījumu skaita īpatsvars Rīgas jauno dzīvokļu tirgū.

67% jaunajos projektos pārdoto dzīvokļu darījumu summa bija līdz 100 000 eiro, 2014.gadā šādu darījumu īpatsvars bija apmēram puse - 53%.

Vidējais mediānais pirkums 2015.gada pirmajā ceturksnī bija aptuveni 76 000 eiro vērtībā, kas atbilst dzīvoklim ar platību 50-60 kvadrātmetri kādā no Rīgas mikrorajoniem.

Šogad apmēram puse dzīvokļu pārdoti pirmreizējā tirgū, kas liecina, ka vietējiem pircējiem projektu attīstītāju piedāvājums ir pieejams un atbilstošs, norāda «Latio». 2014.gadā tādu darījumu īpatsvars bija 37%.

Gada pēdējā ceturksnī ekspluatācijā nodoti trīs jauni dzīvojamie nami ar mazāk nekā 100 dzīvokļiem. Saskaņā ar «Latio» apkopoto informāciju 2015.gadā Rīgā ekspluatācijā plānots nodot vismaz 17 jauno projektu dzīvokļu ēkas kopsummā ar apmēram 800 dzīvokļiem.

Saskaņā ar «Latio» darījumu informāciju trešo ceturksni pēc kārtas ir samazinājusies jauno dzīvokļu kvadrātmetra vidējā cena, kas attiecībā pret pēckrīzes maksimumu 2014.gada otrajā ceturksnī ir kritusies par aptuveni 7%.

Lielākais cenas kritums ir vērojams ekskluzīvo dzīvokļu segmentā Vecrīgas tuvumā un Rīgas centrā - 7% līdz 10% apmērā, bet vietējam tirgum paredzētajā segmentā cenas kritums nav tik izteikts - aptuveni 4% līdz 7% apmērā atkarībā no apkaimes.

Nekustamā īpašuma tirgus dalībnieku noskaņojums būs atkarīgs no ekonomiskās situācijas, uz kuru spiedienu rada ģeopolitiskie faktori. Ļoti svarīgi būs valdības lēmumi termiņuzturēšanās atļauju jautājumā, teikts pārskatā.

Pozitīvs signāls ir tā saucamā nolikto atslēgu principa noteikšana par izvēles nosacījumu un valsts galvojuma programmas ieviešana jaunajām ģimenēm ar bērniem, kas palīdz atjaunot aktivitāti hipotekārajā kreditēšanā. Ja valdība radīs arī citus risinājumus, kas būs vērsti uz īpašuma tirgus attīstību, pašreizējais noskaņojums mainīsies un tirgus kļūs aktīvāks, prognozē «Latio».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu