Bezdarbnieka pabalstu varēs saņemt, ja būs deklarēta dzīvesvieta

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Valdība šodien akceptēja Labklājības ministrijas (LM) izstrādātos grozījumus Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā, kas paredz, ka bezdarbnieka pabalstu varēs saņemt tikai tie cilvēki, kuri būs deklarējuši dzīvesvietu.

Minētā prasība attieksies arī uz tiem cilvēkiem, kuri ir saņēmuši uzturēšanās atļauju. LM norāda, ka līdz šim praksē bezdarbnieka statusu varēja iegūt arī cilvēki, kuri bija saņēmuši uzturēšanās atļauju, bet nebija deklarējuši savu dzīvesvietu Latvijā.

Tas Nodarbinātības valsts aģentūrai (NVA) nereti radīja problēmas sazināties ar bezdarbnieku, it īpaši tad, kad NVA bija jāsazinās ar bezdarbnieku, lai informētu par kādu jautājumu, kas nav labvēlīgs personai, piemēram, jānosūta informācija par bezdarbnieka statusa zaudēšanu, jālūdz atlīdzināt pārmaksātos stipendijas un apmācības izdevumus bezdarbnieka pienākumu nepildīšanas gadījumā.

Tāpat grozījumi paredz, ka turpmāk valsts un pašvaldību institūcijām, tostarp privātām kapitālsabiedrībām, kurās valsts vai pašvaldību daļa pamatkapitālā atsevišķi vai kopumā pārsniedz 50%, būs pienākums reģistrēt NVA vakanču portālā atklātus konkursus uz brīvajām darbvietām. LM skaidro, ka šāda rīcība nepieciešama, lai nodrošinātu efektīvāku valsts atbalstu bezdarba gadījumā un NVA datubāzēs vienkopus būtu pieejama informācija par publiskajā sektorā pieejamajām brīvajām darbvietām.

Minētie grozījumi arī paredz, ka reģionālās mobilitātes veicināšanas pasākumā turpmāk cilvēki varēs piedalīties neatkarīgi no tā, vai strādā pie darba devēja publiskajā vai privātajā sektorā. Šobrīd atbalstu reģionālajai mobilitātei var saņemt tikai komersantu nodarbinātie darbinieki.

Uz 31.martu NVA uzskaitē bija 86 604 bezdarbnieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu